COVID-19 salgını, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Çin’de ve virüsün görüldüğü diğer ülkelerde kamu sağlık otoriteleri öncelikle acil tıbbi müdahale ve virüsün yayılma hızını sınırlandırmaya odaklanmışlardır. Bununla birlikte birçok şirket için daha geniş çaplı negatif ekonomik sonuçların ortaya çıkması beklenmektedir.
COVID-19’u sınırlamak için dünya genelinde büyük bir çaba gösterilmektedir. COVID-19 salgını görece kısa zamanda kontrol altına alınabilse dahi şirketlerin virüsün sebep olduğu negatif etkileri uzun bir süre yönetmesi gerekmektedir. Bundan dolayı kriz yönetimi şirketlerde en üst düzey yönetici seviyesinde ele alınması gereken bir husustur.
Krizleri yönetmek ticari yaşamın bir gerçeğidir. 2019 PwC Küresel Kriz Araştırması’na katılan şirketlerin; %69’u son beş yıl içerisinde en az bir kriz tecrübe etmiş ve %95’i ise gelecekte bir kriz ile karşılaşmayı beklemektedir. Konu; krizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil, gerçekleştiğinde bir şirketin hayatta kalıp kalamayacağını belirleyecek olan krize hazırlık seviyesidir.
COVID-19 salgını, çalışanlar, operasyonlar, genel olarak şirket paydaşları ve tüm toplum üzerinde kendine özgü zorluklar yaratmaktadır. Çalışanların dolaşımının kısıtlanması operasyonel sorunlar ortaya çıkartmakta, ayrıca psikolojik faktörler işgücü üzerinde negatif etkiye neden olmaktadır. Her iki durumda da, iç ve dış paydaşlarla zamanında ve etkin iletişim çok önemlidir. Buna göre, iş dünyası yöneticileri için COVID-19 bağlamında göz önünde bulundurulması gereken temel konuları 4 başlık altında özetleyebiliriz:
Deneyimlerimize göre, krizle mücadele süresi genel olarak aylar ile, kriz sonrası toparlanma süreci ise yıllar ile ölçülmektedir. Ancak, kriz her kurum için bir felaket anlamına gelmek zorunda değildir. İyi yönetilen bir kriz süreci, gelecekteki olası tehditlerin ve risklerin hızlı bir şekilde tespit edilmesini ve krizle mücadele sisteminizin gelişmesini sağlamaktadır. Günümüzün rekabetçi, büyük değişimler ve belirsizlikler içeren iş dünyasında sürdürülebilir rekabet avantajına sahip olmanın anahtarı da öncelikle krizlere hazırlıklı olmaktan geçmektedir.
PwC COVID-19 Navigator
KeşfetSuistimal, Uyum ve Kriz Yönetimi Danışmanlığı Lideri, PwC Türkiye
Telefon: +90 212 376 5302