Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2018 raporu yayımlandı

2019 yılında enerji sektöründeki hareketliliği, piyasanın serbestleşmesine yönelik adımlar ve makroekonomik verilerdeki iyileşme belirleyecek

Türkiye’nin lider denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC Türkiye’nin, Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerini değerlendirdiği Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2018 raporu yayımlandı. Bu yıl 11. sayısı yayımlanan raporda, 2018 yılındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin yanı sıra, 2019 yılına ilişkin beklentilere de yer verildi. Rapora göre, 2018 yılında enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemleri hem sayı hem de hacim açısından gerileme gösterdi. 2017 yılında 3,45 milyar dolar olan işlem değeri, 2018 yılında yüzde 56 azalarak 1,5 milyar dolara düşerken; işlem sayısı ise yüzde 30 azalarak 33’ten 23’e geriledi. Enerji sektörü bu rakamlarla, 2011’den bu yana en düşük performansını sergilemiş oldu.  2018 yılındaki toplam 23 işlemin 18’i elektrik üretim ve doğalgaz dağıtım, 5’i de rafineri, LPG depolama, doğalgaz ithalatı ve taşıma, ve LNG tedariği sektörlerinde gerçekleştirildi.

Raporun sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, “2017 yılına Petrol Ofisi’nin Vitol’e 1,45 milyar dolar tutarındaki satışı damgasını vurmuş; 2013 yılından beri aşağı yönlü seyir izleyen toplam işlem değeri bu anlaşmanın etkisiyle tekrar yükselişe geçmişti. 2018 yılında ise döviz kurundaki volatilite ve borçlanma maliyetlerindeki belirgin artış, şirket bilançoları ve piyasa dinamikleri üzerinde baskı oluştururken birleşme ve satın alma kararlarının da ertelenmesine neden oldu. YEKDEM’in sona ermesine az bir süre kalmasına rağmen, 2018 yılında yenilenebilir enerji piyasasında dikkat çekici bir hareketlilik görülmedi. Petrol ve gaz tarafında ise 2018 yılındaki işlemler hem sayı hem de hacim bakımından sınırlı kaldı” dedi.

Enerji talebi güçlü kalmaya devam ediyor

PwC Türkiye’nin 2019 yılı öngörülerini de aktaran Alioğlu, “Mevcut ekonomik şartlarda ülkemizde enerji talebi güçlü kalmaya devam ediyor. Türkiye enerji piyasası özellikle nitelikli iş gücüyle rakip piyasalardan ayrışıyor. 2019 yılı işlem hacmine ilişkin bir tahminde bulunmak her ne kadar zor olsa da, hem yabancı hem de yerli yatırımcılar açısından siyasi istikrar, Türk Lirası’ndaki toparlanma ve enerji piyasalarındaki serbestleşmenin artırılması gibi unsurlar belirleyici olacak. Ayrıca, 2018 yılında bir miktar gerileme olsa da elektrik dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım cephesindeki gelişmeler ile yenilenebilir enerji segmenti hacmin belirleyicisi olmaya devam edecek. Petrol ve gaz anlaşmalarına ilişkin tahminde bulunmak daha da zor ancak bu segmentte SOCAR Türkiye yetkililerinin Türkiye’de yatırımlarını sürdüreceklerine dair açıklamaları pozitif yönde dikkat çekici olmakla birlikte, yatırımcıların ülkemize olan güveni açısından önemli bir göstergedir.” sözleriyle özetledi.

Pazarlama ve İletişim, Müdür, PwC Türkiye