PwC ile Dönüşüm Hikayeleri

Horoz Lojistik: E-ihracatta büyüme yolculuğu

PwC ile Dönüşüm Hikayeleri
  • Haziran 06, 2024

Ülkemizde küçük ve orta ölçekli üreticiler başta olmak üzere birçok şirketin yurt dışı satış potansiyelini ve e-ihracat paylarını artırmak amacıyla son iki yıldır kamu ve özel sektör tarafında büyük bir seferberlik var.  Bu kapsamda teknoloji, lojistik ve doğru satış stratejilerini bir araya getirmek adına Ticaret Bakanlığı nezdinde e-ihracatı desteklemeye yönelik özel bir daire de oluşturuldu. Bu süre zarfında önemli destekleyici adımlar atılmış olsa da, coğrafyanın genişliği sebebiyle henüz e-ihracat ülke genelinde yeterince yayılmış değil. Özel sektör e-ihracatı artırmak ve mevcut potansiyeli büyütmek amacıyla adımlar atıyor. Lojistik sektörünün önde gelen şirketlerinden Horoz Lojistik, e-ihracatta büyüme hedefi doğrultusunda, PwC Türkiye ile kapsamlı bir işbirliğine gitti.

Client PwC

Firma
 

Sektör

Lojistik sektörü

Verilen Hizmet

E-ihracatta
stratejik yeni iş modeli projesi

Üreticilere yüksek potansiyelli ürünler

Bu görevi layıkıyla yerine getirmek adına uzun süredir hem fiziki hem de teknolojik sayısız yatırım yapıyoruz.

Hedef pazarlarda rekabet gücü

Horoz Lojistik, hedef pazarlarda rekabet gücü sunuyor ve iş ortaklığı kurmayı öneriyor. 

Global ölçekli firmaların ihracat hacimlerinin artması

Yurt dışı pazarlarda büyüme hedefi olan her firmanın satış potansiyelini arttırmak için en önemli yollardan biri e-ihracattır.

Situation: Cultivating a responsible growth mindset

 

Mevcut PwC Türkiye’den yeni faaliyet modelleri tasarımı

Horoz Lojistik, sektörde entegre hizmet sunan en köklü firmalardan biri konumunda. Kuruluşu 1940’lı yıllara uzanan şirket bugün yurt içi komple taşıma, depolama ve dağıtımdan e-ticaret lojistiğine, e-ticaret depoculuğundan uluslararası karayolu ve demiryolu taşımacılığına kadar oldukça geniş bir lojistik hizmet yelpazesi sunuyor. Son yıllarda faaliyetlerini çeşitlendiren şirket, 2021 yılında e-ihracat hizmetlerinde yeni bir adım atarak tam otomasyonlu bir e-ticaret deposu kurdu. 2022 yılında Türkiye’deki kobileri global pazar yerlerine entegre eden ve tüm lojistik süreçlerin uçtan uca hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmelerine imkân sağlayan e-Tradeport platformunu hayata geçirdi. Şirketin yenilikçiliğe ve büyümeye olan bağlılığı, yine aynı yıl Alibaba.com ile ortaklık anlaşması imzalaması ve 2023 yılında Almanya, İngiltere ve Amerika'da "fulfillment depoculuk" hizmetlerini başlatmasıyla daha da belirginleşti. 

PwC Türkiye uzmanlığı ve deneyimi ile iş birliği çerçevesinde yeni faaliyet modellerinin tasarlanmasının yanı sıra teknoloji altyapısı ve hizmetleri gibi konularda Horoz Lojistik’e kritik katkılar sağlıyor. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili devlet kurumları da teşvik, destek ve düzenlemelerle projeye destek veriyor. Bu katkılar, e-ihracatın büyümesini hızlandırmak, işletmelere rehberlik etmek ve Türkiye'nin e-ihracat alanında rekabetçi bir konuma gelmesini sağlamak amacıyla yapılıyor.

Solution - Preparing for success

 

E-ihracatın avantajları

Çok daha geniş bir pazara erişim imkânı ve büyük satış potansiyeli de dahil olmak üzere hem içeride hem de dışarıda birçok avantaja sahip olan e-ihracat, geleneksel ihracata göre pek çok fayda sağlıyor. Gümrük müşavirliği hizmet bedeli, KKTC gönderileri harici çıkış ambar ücreti, noter masrafı gibi maliyetlerin olmaması, İhracatçılar Birliği kaydı aranmaması ve basılı beyanname arşivlenmesinin gerekmemesi gibi avantajlar e-ihracatın getirdiği faydalardan sadece birkaçı.

Türkiye ekonomisinde önemli bir role sahip olan küçük ve orta ölçekli üreticilerin  e-ihracatı benimsemeleri, onlar için yeni büyüme fırsatları yaratabilir. Ancak yapılan anket çalışmalarına göre, KOBİ'lerin e-ihracat yapmama nedenlerinin başında yeterli bilgiye sahip olmamaları geliyor. E-ihracatın Türkiye'de yeni ve gelişmekte olan bir yapı olması nedeniyle ülkeye özgü verilerin ülke geneline yaygınlaşmasındaki zorluk da bu bilgi eksikliğine yol açan başlıca faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca, küresel raporlara erişim maliyetli ve zor olabilirken, yabancı pazar bilgilerini konsolide etmek ve analiz etmek için nitelikli personel eksikliği de söz konusu. Birçok kaynağın yalnızca İngilizce veya diğer dillerde sunulması dil engellerini artırırken, devlet destekleri ve teşviklerine rağmen firmaların küresel pazar yerlerine giriş konusunda planlama ve cesaret eksiklikleri de sorunu çok daha karmaşık hale getiriyor.

Results - Reinvesting for future growth

Kutu: KOBİ’lere e-ihracat kolaylıkları

Horoz Lojistik, uzun süredir birçok uçtan uca hizmeti kapsayan projeleri ile KOBİ’leri firmaları destekliyor. Şirket şimdi yeni bir aşamaya daha geçip erişilebilir bilgi, dil desteği ve iş birliklerini teşvik ederek, bu üreticileri güçlendirmeyi ve küresel e-ihracat pazarında başarılı olmalarını sağlamayı hedefliyor. Şirketin PwC Türkiye iş birliği ile gerçekleştirdiği stratejik yeni iş modeli projesi aracılığıyla küçük ve orta ölçekli üreticilere e-ihracat yolculuğunda sağlayacağı başlıca hizmetler şunlar:

Kobilerin karşılaştığı sorunlar ve çözümler
 

  • Hedef pazarlar ve hedef kategoriler bazında satış potansiyeli yüksek ürünleri doğru fiyatla doğru şartlarda belirlemeyi sağlayacak RPA ve bulut teknolojileri ile yapılandırılmış veri platformu altyapısı,

  • Hedef pazarlar ve hedef ürün kategoriler için “pazara giriş raporu” desteği, 

  • Listelenen ürünlerin etkin şekilde dijital Pazar yerlerinde görüntülenmesi ve satışa dönüşmesini sağlayacak dijital pazarlama servisi,

  • Küresel pazar yerleri ile dijital entegrasyon sağlayan teknoloji altyapısı, 

  • Avrupa’ya Karayolu ETGB ile mikro ihracat yapabilme imkanı,

  • Sipariş karşılama hizmeti desteği,

  • Üreticinin deposundan müşterinin adresine her çeşit ürünü ulaştıracak gümrükleme dahil taşımacılık ve etkin dağıtım ağı sayesinde nihai ürün teslimatı hizmetleri,

  • Küçük ve büyük ürün gruplarında yurtdışı “fulfillment” ve konvansiyonel depolama hizmeti,

  • Yurt dışı iade operasyonu,

  • Çoklu dil müşteri destek hizmetleri, geri bildirimlerin değerlendirilmesi ile sürekli iyileştirme ve müşteri memnuniyeti odağı,

  • Hedef pazarlarda yapılandırılmış T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağı (YLDA) teşviklerinden faydalanarak fiziksel ve maliyet avantajları sağlayan e-ihracat danışmanlık hizmeti,

  • Pazar yeri komisyon giderlerine destek sağlayan devlet desteklerinden faydalanılması.

Horoz Lojistik, kurumsal yetkinlikleri ile, üreticilere yüksek potansiyelli ürünler, hedef pazarlarda rekabet gücü sunuyor ve iş ortaklığı kurmayı öneriyor. Başta Almanya, İngiltere ve ABD ile başlayan operasyonlarının yıl içerisinde Fransa, İspanya, İtalya ve Orta Doğu’ya yayılması planlanıyor. 

Horoz Lojistik ve PwC Türkiye, küçük ve orta ölçekli üreticiler ile birlikte çalışarak Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmayı ve ülkeyi dijital ekonominin rekabetçi bir oyuncusu haline getirmeyi hedefliyor.

PwC'nin Gündemini Takip Edin
 

Günümüzün zorlu iş ortamında ihtiyacınız olan değeri oluşturmak için bakış açımızdan ve sunduğumuz bilgilerden yararlanın.

İncele

PwC'nin Dönüşüm Hikayelerini Keşfedin
 

Yenilikçi yaklaşımlarımız ve sürdürülebilir stratejilerimizle nasıl fark yarattığımızı öğrenin.


İncele

İletişim

İsmail Karakış

İsmail Karakış

Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 376 5365

Öget  Kantarcı

Öget Kantarcı

Kıdemli Danışman, PwC Türkiye