PwC’nin Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık olarak incelediği raporunun 13. sayısı yayımlandı

2020 yılında enerji sektöründe gerçekleşen 22 birleşme ve satın alma işleminin değeri 1,1 milyar ABD dolara ulaştı

PwC Türkiye’nin, her sene Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerini analiz ettiği Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2020 raporu yayımlandı. Bu yıl 13.sü hazırlanan raporda, 2020 yılındaki birleşme ve satın alma işlemleri ve 2021 yılında sektörü bekleyen gelişmelere yer verildi.

Rapora göre, 2020 yılında Türkiye enerji piyasasındaki 22 birleşme ve satın alma işleminin toplam tahmini değeri 2019 yılına göre %83’lük bir artışla 1,1 milyar ABD dolarına ulaştı.

2019 yılındaki yoğun yabancı yatırımcı ilgisi, gelişmekte olan ülke piyasalarında pandeminin etkisiyle artan seçiciliğin de etkisiyle 2020 yılında toplam tahmini işlem değerinin %3’üne kadar düştü.

Geçmiş yıllarda çok fazla rastlanmayan bir şekilde, 2020 yılında petrol ve doğal gaz piyasasındaki işlemlerinin toplam tahmini değeri elektrik üretim, dağıtım, perakende ve doğalgaz dağıtım alt segmentlerinden oluşan altyapı sektöründeki işlemlerin toplam tahmini değerini geride bıraktı.

Petrol ve doğal gaz tarafında, çoğu akaryakıt ve LPG dağıtım alanında gerçekleşen işlemlerin tahmini toplam değeri 600 milyon ABD doları oldu. OYAK tarafından gerçekleştirilen üç satın alma, pandemi nedeniyle içinde bulunulan finansal ve operasyonel zorlukların daha da arttığı akaryakıt ve LPG dağıtım piyasalarında yeni bir konsolidasyon dalgasının habercisi olarak yorumlandı.

PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu: “2020 yılında altyapı sektöründe halka duyurulan 16 birleşme ve satın alma işleminin tahmini toplam değeri 2019 yılına göre %17 düşüş ile 500 milyon ABD dolarında kaldı. Bu sektördeki birleşme ve satın alma işlemlerinin çoğu yenilenebilir enerji alanında, diğerleri de termal enerji üretimi ve gaz dağıtımı segmentlerinde gerçekleşti.  Özellikle yenilenebilir enerji tarafında, 2030 yılı sonuna kadar YEKDEM’den ABD doları cinsinden yararlanmaya devam edecek olan varlıklara olan ilgi beklenenin altında kaldı. Bu durumun, pandemiden önce de mevcut olan olumsuz makroekonomik koşullar ve pandemi sebebiyle zayıflayan genel yatırım ikliminden kaynaklandığını düşünüyoruz.”

Bu süreçte, pandemi sonrasında ortaya çıkacak yeni piyasa koşullarına uyum sağlayabilmek ve global uygulamalarda ortaya çıkan yenilik ve fırsatlardan gerektiği gibi faydalanabilmek için paydaşların halihazırda birbirleriyle çok yoğun iş birliğine ihtiyaçları var.

Kamu otoritelerinin bu toparlanma ve geçiş döneminin başarısına katkısı, düzenledikleri piyasaları yakın gelecekte ortaya çıkabilecek yeni krizlere karşı korumak için geliştirecekleri daha çok etki analizine dayalı, daha proaktif, daha bütüncül ve daha etkin yaklaşımlarla olacaktır.

Raporda, 2021 yılında birleşme ve satın alma işlemlerini tetikleyebilecek unsurlar; enerji şirketlerinin döviz cinsi borçlarının yeniden yapılandırılması, YEKDEM ile ilgili 2030 sonrası uygulamalarının netlik kazanması, Türk bankalarının Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmalarını proje finansmanı kapsamında değerlendirmeye sıcak bakması, akaryakıt ve LPG dağıtım piyasasında başlayan konsolidasyonun hız kazanması ve spot doğal gaz piyasasının gelişimi olarak sıralandı.

İletişim Formu

PwC çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın

İletişim

Aslıhan Dellaloğlu Karacalı

Pazarlama ve İletişim, Direktör, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6570

Bizi takip edin