Kısa Süreli Çalışmaya Tabi İşler

Vergi | Sosyal Güvenlik Bülteni - 2020/73 | Kısa Süreli Çalışma, 3201, Yurtdışı Borçlanması, Emekli Aylığı

Özet

Yurtdışı borçlanma yaparak aylık bağlanacak olanlar ile aylık bağlananların, “Kısa süreli çalışmaya tabi işlerde” çalışmaları halinde aylıkların kesilmemesine ilişkin 7247 sayılı Kanunla getirilen ve 26.06.2020 tarihinde yürürlüğe giren değişikliğin uygulama usul ve esasları SGK genelgesi ile açıklanmıştır.

Kapsam 26.06.2020 tarihli ve 31167 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7247 sayılı Torba Kanunun 3.Maddesiyle

“3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun” un 6.Maddesinde eklenen C fıkrasıyla,

Yurt dışında zorunlu sigortalılığa tabi olsalar dahi kısa süreli çalışma olarak adlandırılan işlerde çalışanların aylıklarının kesilmeyeceği, kısa süreli çalışmaya tabi işlerin de yönetmelik ile belirleneceği şeklinde 26.06.2020 tarihinden geçerli değişiklik yapılmıştı.

06.11.2020 tarihli ve 31296 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile 06.11.2008 tarihli 27046 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olan “Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” te de "Yurtdışında zorunlu sigortalılığa tabi olsalar dahi, Ülkemiz dış temsilciliklerince veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke sigorta kurumlarınca düzenlenmiş hizmet belgesinde kayıtlı olan ve ilgili ülke mevzuatına göre elde edilen kazanç üzerinden çalışandan zorunlu sigorta prim kesintisi yapılmadığı bildirilen süreleri" şeklinde değişiklik yapılmış olup, 

Aylıkların kesilmeyeceği kısa süreli çalışmaya tabi işlerin ne olduğu ile yapılacak işlemlerin usul ve esaslarına dair yayımlanan 11.12.2020 tarihli ve 2020/51 sayılı SGK Genelgesinde de: 

Kısa süreli çalışmaya tabi işlerin;

• Almanya hizmet belgelerinde:

  • Sigortadan muaf kısa süreli çalışma (geringfügige versicherungsfreie Beschäftigung),
  • Sigorta zorunluluğu olmayan düşük değerli çalışma süresi (geringfügige Beschäftigung nicht versicherungspflichtig)
  • Sigorta zorunluluğu olmayan düşük değerli çalışma süresi (geringfügige nicht versicherungspflichtige Beschäftigung)
  • sigortadan muaf cüzi çalışma (versicherungszeiten aufgrund einer geringfügige versicherungsfreie Beschäftigung)

• İsviçre hizmet belgelerinde:

  • 4 kodlu hizmet (İsviçre sigorta kurumunca hizmet süreleri bildirilirken kullanılmakta olan hizmet cetvellerinde (E-205-CH formu) kısa süreli çalışmaya tabi işlerde geçen süreler nevi belirtilmeksizin 4 kodu ile bildirilmektedir.)

Olarak gösterildiği belirtilmiştir.

Kısa süreli çalışma halinde yapılacak iş ve işlemler ise;

1) Kanun Değişikliği Sonrasında Aylık Talebinde Bulunanlar

Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği 26.06.2020 (dahil) tarihinden sonra aylık talebinde bulunanların tahsis talepleri reddedilmeyecek ve aylık bağlanması için aranan diğer şartları taşıyor olmaları kaydıyla talepleri cari usullere göre sonuçlandırılacaktır.

2) Aylık Almaktayken Kanun Değişikliği Sonrasında İlk Defa Kısa Süreli Çalışmaya Başlayanlar

3201 sayılı Kanuna göre borçlandığı hizmetlerle aylık almakta iken, 26.06.2020 tarihinden sonra ilk defa kısa süreli çalışmaya başladığı tespit edilenlerin aylıkları kesilmeksizin ödenmeye devam edilecektir.

3) Kanun Değişikliği Öncesi Kısa Süreli Çalıştığı Kanun Değişikliği Sonrası Tespit Edilenler

3.1. Sadece Kanun Değişikliği Öncesi Kısa Süreli Çalışması Bulunanlar

Sigortalıya ödenen aylıklar başlangıç tarihi itibariyle iptal edilerek yersiz ödenen aylıkların tahsili yoluna gidildiğinden yeniden aylık bağlanması talebinde bulunmaları halinde, talep tarihini takip eden ay başından itibaren aylıkları tekrar bağlanacaktır.

3.2. Aylık Başlangıç Tarihi İtibariyle Kısa Süreli Çalışması Kanun Değişikliği Sonrasında da Devam Edenler

Aylıkları, başlangıç tarihi itibariyle iptal edilecek, ancak 26.06.2020 tarihi talep tarihi olarak kabul edilecek ve aylık bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yeniden bağlanacaktır.

Bu tarihten önce yapılmış olan yersiz ödemeler ise tahsil edilecektir.

3.3. Aylık Bağlandıktan Sonraki Kısa Süreli Çalışması Kanun Değişikliği Sonrasında da Devam Edenler

Aylıkları ödenmeye devam edecek, ancak kısa süreli çalışmanın başladığı tarihi takip eden ödeme dönemi ile 26.06.2020 tarihini takip eden ödeme dönemi arasında yersiz olarak ödenmiş olan aylıklar tahsil edilecektir.

4) Kanun Değişikliği Öncesi Kısa Süreli Çalışması Bulunması Nedeniyle Aylıkları İptal Edilenler/Kesilenler

4.1. Aylık Başlangıç Tarihi İtibariyle Kısa Süreli Çalışması Bulunması Nedeniyle Kanun Değişikliği Öncesi Aylıkları İptal Edilenler

3201 sayılı Kanuna göre borçlandığı hizmetler esas alınarak aylık bağlananlardan, aylık başlangıç tarihi itibariyle yurt dışında kısa süreli çalışmasının bulunduğu ve tespit tarihi itibariyle de bu çalışmanın devam ettiği 26.06.2020 tarihinden önce tespit edilerek aylıkları iptal edilenlere yeniden aylık bağlanabilmesi için yazılı başvuru şartı aranacaktır.

4.2. Aylık Bağlandıktan Sonra Kısa Süreli Çalışması Bulunması Nedeniyle Kanun Değişikliği Öncesi Aylıkları Kesilenler

Başvuru tarihi itibariyle aylık bağlanması için aranan şartların yerine gelmiş olması halinde kesilen aylıklar, varsa aylıklarda meydana gelen artışlar da uygulanmak suretiyle başvuru tarihini takip eden ödeme dönemi başından geçerli olmak üzere yeniden ödenmeye başlanacaktır.

5) Kısa Süreli Çalışması Bulunması Nedeniyle Aylık Talebi Reddedilenler

5.1. 26.06.2020 Tarihinden Önce Aylık Talebi Reddedilenler

Aylıkları, yazılı başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanacaktır.

5.2. Kanun Değişikliğinden Önce Yapılmış olan Aylık Bağlanmasına İlişkin Talebi Kanun Değişikliğinden Sonra Değerlendirilecek Olanlar

Yeniden başvuru şartı aranmaksızın 26.06.2020 tarihi aylık talep tarihi kabul edilerek bu tarihi takip eden aybaşından itibaren aylıkları bağlanacaktır.

5.3. 26.06.2020 Tarihinden Sonra Aylık Talebi Reddedilenler

26.06.2020 (dahil) tarihi ile bu Genelgenin yayımlandığı tarih arasında aylık talebinde bulunanlardan, kısa süreli çalışması bulunması nedeniyle aylık talepleri reddedilenlerin talep tarihini takip eden aybaşından itibaren aylıkları bağlanacaktır.

6) Diğer Hususlar

  • Kısa süreli çalışmaya tabi işlerin tespiti amacıyla sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerin sigorta kurumları ile yazışmaların yapıldığı, alınacak cevaba istinaden ülkeler bazında kısa süreli çalışmaya tabi işlerin Kurum intranet sayfasında "Kurumsal/ Dokümanlar/ Yurtdışı/ Kısa Süreli Çalışmaya Tabi İşler Listesi" adresinde yayımlanacağı,
  • Ülkemiz dış temsilciliklerince düzenlenen hizmet belgesinde yer alan çalışmanın, "Çalışandan zorunlu sigorta prim kesintisi yapılmayan süre" olarak bildirilmesi halinde yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde,
  • Bu ibarenin belirtilmediği hizmet belgelerine konu olanlar hakkında ise cari usullere göre işlem yapılacağı,

Açıklanmıştır.

7) 06.11.2018 tarihli ve 2018/38 sayılı Genelgede Yapılan Düzenlemeler

2018/38 sayılı Genelgenin;

  • 1.Sigortalılık Başlangıcının Tespiti
  • 2.Aylık Bağlama Şartları
  • 5. Aylıkların Kesilmesi ve Yeniden Bağlanması
  • 6. Diğer ve Ortak Hususlar

Başlıklı bölümlerinde de değişiklikler yapıldığı,

Belirtilmiştir.

Söz konusu SGK genelgesine ulaşmak için tıklayınız

İletişim

Celal Özcan

Celal Özcan

Sosyal Güvenlik Hizmetleri, Direktör, PwC Türkiye

Bizi takip edin