İşverenlere 2021 yılında sağlanacak olan günlük 2,5 TL, aylık 75 TL (2,5 TL x 30 gün) tutarındaki asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları, SGK’nın 16.08.2021 tarihli ve 2021/28 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.
7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 16. Maddesiyle 5510 sayılı Kanuna eklenen Geçici 85. Madde uyarınca 2021 yılı Asgari Ücret Desteği Uygulamasıyla ilgili düzenleme yürürlüğe girmiştir.
2021 yılı asgari ücret desteği uygulamasının usul ve esaslarıyla ilgili 16.08.2021 tarihli ve 2021/28 sayılı SGK Genelgesinde aşağıdaki hususlar belirtilmiştir:
1. Kapsama Giren İşverenler
5510/4/1 (a) kapsamında ve haklarında uzun vadeli (MYÖ) sigorta kolları uygulanan sigortalıları çalıştıran özel sektör işyeri işverenleri ile 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda 4/1 (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli (MYÖ) sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenler hariç olmak üzere diğer kamu işyeri işverenleri de destekten yararlanacaktır.
2. 2021’den önce tescil edilen işyerleri
2020 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde (APHB) veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde (MPHB) prime esas günlük kazancı 147 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını (PÖGS) geçmemek üzere, 2021 yılının aynı ayına ilişkin verilen APHB veya MPHB’nde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam PÖGS’nın, 2021 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için günlük 2,50 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
3. 2021 yılında tescil edilmiş / edilecek olan işyerleri
2021 yılı içinde ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam PÖGS’nın 2021 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için günlük 2,50 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
4. 2020 yılı sonuna kadar hiç sigortalı bildirimi yapmayan işyerleri
2020 yılından önce Kanun kapsamına alınmış, ancak 2020 yılında sigortalı çalıştırmamış işyerleri 2021 yılında tescil edilmiş olan işyerleri gibi destekten yararlanacaklardır.
5. 2020 yılı için 147 TL olan günlük kazanç sınırı
6. Destekten yararlanma şartları
2021 yılı öncesi tescil edilmiş olan işyerlerinin;
7. En az sigortalı bildirim sınırı
2021 yılı öncesi tescil edilmiş olan işyerleri için, 2021/Ocak ila 2021/Aralık aylarında 4/a kapsamında uzun vade sigorta kollarından bildirilen sigortalı sayısının, 2020 yılı Ocak ila Aralık Ayında 4/a kapsamında uzun vade sigorta kollarından en az bildirim yapılan aydaki sigortalı sayısından az olmaması gerekmektedir.
8. Destekten yararlanılacak aydaki/dönemdeki sigortalı sayısı ile en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının tespitinde
9. Alt işverenlerin destekten yararlanması
10. Sigortasız veya sahte sigortalı çalıştırma durumu
Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde 2021 yılı Ocak ila Aralık ayları/döneminde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi halinde asgari ücret desteğinden yararlanılamayacaktır.
Sigortalıların prime esas kazançlarının 2021 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için Kuruma bildirmediği veya eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak ve bu işyerleri destekten yararlandırılmayacaktır.
Ancak, ilgili ayda 2021 yılına ait aylık brüt asgari ücretin onda birini(357,75 TL'yi) geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının tespiti durumunda Kurumca yapılacak ihtar üzerine on beşgünlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri destekten yararlanmaya devam edeceklerdir.
11. İhale makamlarınca destekten yararlanan işverenlerin hak edişlerinden yapılacak kesintilere ilişkin usul ve esaslar
5510 sayılı Kanunun Geçici 85. maddesi kapsamında destekten yararlanan işverenlerin yararlandıkları destek tutarlarının ihale makamlarınca hak edişlerinden kesilebilmesi için, söz konusu destek kapsamında yararlanılan tutar “İdarelerce e-borç sorgulama” ekranından görüntülenerek kesinti yapılacaktır.
12. Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalıştırılan sigortalılar ile konut kapıcılığı işyerlerinde çalıştırılan sigortalılar
1/1/2021 tarihinden önce ev hizmetlerinde ay içinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler için 2020 yılında beyan edilen prime esas günlük kazanç tutarının 147,00 TL ve altında olması koşuluyla destekten yararlandırılacaklardır.
İlk defa 1/1/2021 ve sonrasında ev hizmetlerinde ay içinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştırması nedeniyle ek 9 uncu madde kapsamında müracaat eden işverenler hakkında vadesi geçmiş borcun bulunmaması ve cari ay prim borçlarının ödenme zorunluluğu bulunduğundan, “3- 2021 Yılında Tescil Edilmiş/ Edilecek Olan İşyerlerine İlişkin İş ve İşlemler” başlığında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde destekten yararlanılacaktır.
13. İşyerlerinin devredilmesi veya intikal etmesi:
İşyerini devralan veya işyeri intikal eden işverenler adına yeni bir dosya açılmayıp mevcut işyeri dosyası üzerinden işyeri bildirgesi alınmak suretiyle işlemler yürütüldüğünden, asgari ücret desteği uygulamasında da devredilen veya intikal eden işyerleri bakımından işveren değişikliği üzerinde durulmaksızın işyeri bazında işlem yapılacaktır.
Adres değişikliği nedeniyle gerek aynı il içinde başka bir ünitenin görev bölgesine ve gerekse bir ilden başka bir ile nakledilen işyerleri bakımından yeni işyeri dosyası tescil edildiğinden, adres değişikliği nedeniyle yeni tescil edilen işyerleri için işyerinin asgari ücret desteğinden nakledilen eski işyeri koşullarına göre yararlanması gerektiğinden, işyeri tescili aşamasında sigorta primleri teşvik uygulamasında olduğu gibi "adres değişikliği" seçeneği işaretlenmek suretiyle destekten yararlanılacaktır.
14. Birlikte yararlanılamayacak teşvikler:
4447 sayılı Kanunun Geçici 19, 26, 27, 28 ve 30’uncu Maddelerinde:
“İşverenler; aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.” hükümleri yer almaktadır.
Bu bağlamda, 4447 sayılı Kanunun geçici 19, 26, 27, 28 ve 30 uncu maddelerinde yer alan teşviklerden yararlanan sigortalılar için söz konusu teşviklerden yararlanılan aylarda asgari ücret desteğinden faydalanılamayacaktır.
Ancak, 1.1.2021 tarihinden önce tescil edilmiş işyerleri bakımından 2020 yılının aynı ayında bu teşviklerden bildirilen sigortalıların bulunması halinde söz konusu sigortalılar asgari ücret desteğine esas gün sayısının hesabında dikkate alınacaktır.
15. Muvazaalı işlemler
Asgari ücret desteğinden yararlanmak amacıyla, mevcut bir işyerinin kapatılarak değişik bir ad veya unvan ya da iş birimi olarak faaliyete geçirildiğinin anlaşılması halinde, bu nitelikteki işyeri işverenleri asgari ücret desteğinden yararlandırılmayacak, yararlanılmış olması halinde yararlandırılan tutarlar gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil olunacaktır.
16. Destek tutarının mahsubu
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, ilgili ayı takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
İşverenin 28/2/2022 tarihine kadar destekten yararlandığı işyerinden kaynaklı mahsup edilecek prim borcunun olmaması dolayısıyla alacaklı olması durumunda alacaklı olduğu tutar, işverenin Kuruma olan diğer borçlarına (idari para cezası dahil) mahsup edilecektir.
17. Başvuru şartı
Destekten yararlanmak için başvuru şartı aranmayacak olup, belirtilen şartları taşıdığı sistem tarafından tespit edilen işverenler destekten yararlanacaktır.
18. Yürürlük
Söz konusu Genelge hükümleri 1/1/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu SGK Genelgesine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
16/08/2021 tarihli 2021/28 sayılı Genelge metnine ulaşmak için tıklayınız.