24/09/2021 tarihli ve 31608 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik” 01.10.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İlgili Yönetmeliğin “Kullanılacak elektronik tebligat sisteminin belirlenmesi” başlıklı 12.maddesine hükmüne istinaden, Sosyal Güvenlik Kurumunca elektronik ortada yapılacak tebligat işlemleri Kurum tarafından kurulan teknik altyapı üzerinden yapılacak olup, elektronik ortamda yapılacak olan tebligat işlemlerinin yapılmasında uyulacak usul ve esaslarla ilgili 10.11.2021 tarihli ve 2021/38 sayılı SGK Genelgesinde:
a) Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunda Olanlar: 01/10/2021 tarihi ve sonrasında 5510 sayılı Kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar elektronik tebligat adresi almak ve sistemi kullanmak zorundadır.
b) İsteğe Bağlı Olarak Elektronik Tebligat Adresi Alabilecek Muhataplar: Genelge’nin “Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunda Olanlar” başlığında belirtilenler haricinde kalan gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayanlar da istemeleri halinde elektronik tebligat adresi alabilmektedir.
a) 1.10.2021’den önce sigortalı çalıştırmaya başlayıp sonrasında da sigortalı çalıştırmaya devam eden işverenler için: www.turkiye.gov.tr adresinden (e-devlet üzerinden) 01/10/2021 tarihini takip eden 3 ay içinde başvuru yapmak ile yükümlüdür. Söz konusu işverenler en geç 03.01.2022 tarihine kadar elektronik tebligat adresi almaları gerekmekte ise de, genelgenin 10.12.2021 tarihinde yayımlanması ve e-tebligat sisteminin aynı tarihte açılması nedeniyle sistem üzerinde meydana gelen aşırı yoğunluk nedeniyle SGK 11.12.2021 tarihli duyurusu ile başvuru süresi 31.01.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.
b) 1.10.2021’den sonra ilk defa sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya başlayan işverenler için: Sigortalı çalıştırmaya başlanılan ayı takip eden aydan itibaren 3 ay içinde e-devlet üzerinden başvuru yapmak ile yükümlüdür.
c) İsteğe bağlı olarak elektronik tebligat adresi alacak olanlar için: İstedikleri tarihte ve yine e-devlet üzerinden elektronik tebligat adresi alabilecektir.
E-Tebligat adresi alacak ve kullanacak olan muhatapların e-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir ve başvurular üç grup için farklı şekillerde yapılabilecektir. E-Tebligat başvurusu şu an için sadece e-Devlet “masaüstü” sürümünde görünmektedir. Mobil sürümünde başvuru sistemi henüz açılmamıştır. Dolayısıyla başvuru yapacak olanların masaüstü bilgisayardan e-Devlet’e giriş yapması gerekmektedir. Başvuru sırasında Gerçek Kişi – İşveren ayrımı yapılmaktadır.
Ayrıca, gerçek kişi işverenler bakımından başvuruyu yapan işveren veya işveren vekilinden biri, tüzel kişi işverenler bakımından her bir yönetici/müdür/kanuni temsilci, tebligatların görüntülenebilmesi için üçüncü kişilere yetki tanımlayabilecektir ve yetki tanımlanan bu kişiler alt hesap olarak adlandırılacaktır.
E-Tebligat işlemleri gerçekleştirilirken tüzel kişi işyeri için yapılan başvurularda vergi kimlik numarası, gerçek kişi işyeri için yapılan başvurularda ise T.C. Kimlik Numarası esas alınacaktır.
Tüzel kişi işverenlerde yönetici/şirket yetkilisi/kanuni temsilci/müdür niteliğinde herhangi bir kişinin kalmaması nedeni ile yenisinin atandığı tarihten itibaren 3 ay içinde e-Devlet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.
Tüzel kişilik adına, birden fazla yönetici bulunması durumunda tek bir yöneticinin e-Tebligat başvurusu yapması yeterli olacaktır. Herhangi bir yönetici tarafından yapılan başvurunun silinmesi durumunda, tüzel kişilik adına yapılan e-Tebligat başvurusu da silineceğinden alt hesaba eklenen kullanıcılar da pasife alınacaktır
Birden fazla yöneticinin bulunması durumunda, bir yöneticinin yöneticilikten ayrılması veya vefatı nedeniyle e-Tebligat adresinin pasife alınması halinde, ilgili yöneticinin, elektronik tebligat görüntüleme yetkisi verdiği alt hesaba eklenen kullanıcıların tebligatları görmeleri engellenecektir. Engellenen kişilere, diğer yönetici tarafından elektronik tebligatları görüntüleme yetkisi verilmediği sürece, Kurum tarafından gönderilen tebligatları görüntüleyemeyecektir.
Kendisine elektronik ortamda tebligat yapılacak muhatap;
a) Başvurusunu süresinde, tam ve doğru olarak yapmakla,
b) Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri bildirmekle,
c) Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik”te belirtilen şartlara uymak ve
d) E-Tebligatı alacak kişilerde değişiklik olması halinde bu değişikliği bildirmekle yükümlüdür.
a) Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği tarih itibari ile e-tebligat adresi kapatılacaktır.
b) Gerçek kişilerde ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin Kurum tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibari ile ilgilinin e-tebligat adresi resen kapatılacaktır.
c) Kısıtlılık, ceza infaz kurumuna girme veya askerlik hizmeti gibi hukuki ve fiili sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkanı ortadan kalkmış muhatabın elektronik tebligat adresi kapatılacaktır.
d) Ölen/gaipliğine karar verilen kişinin elektronik tebligat adresi, mirasçıları tarafından sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapılması halinde de kullanıma kapatılacaktır.
Bu durumlar haricinde zorunlu veya isteğe bağlı olarak elektronik tebligat sistemine dahil olanların sistemden çıkmaları mümkün olmayacaktır.
İstirahat raporlarının “Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi”nde görüntülenmesi tebligat yerine geçtiğinden işverenlere bununla ilgili ayrıca bir e-tebligat gönderilmeyecek olmakla birlikte herhangi bir sebeple sistem üzerinden görüntülenemeyen istirahat raporlarının bildirimi ise e-tebligat sisteminden yapılabilecektir.
Söz konusu SGK Genelgesine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.