6 Ekim tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 315 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile;
ilişkin düzenleme ve açıklamaların yer aldığı 252 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde değişiklikler yapılmıştır.
06.10.2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 315 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle, 252 seri no.lu Genel Tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır.
Tebliğde yer alan düzenleme ve açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.
1. Kesilen Vergilerin Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İadesi
a) Mahsup Yoluyla İade
Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebinin; tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilmesi düzenlemesinde değişiklik yapılmamıştır.
Bu konuda yapılan tek değişiklik, mahsup yoluyla iade talebinin 429 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “iade talep dilekçesi” ile yapılması gerektiğine ilişkin konudur.
b) Nakden İade
İade tutarının 50.000 lirayı geçmemesi halinde uygulama
Genel Tebliğde yapılan düzenlemeyle;
öngörülmüştür. Yeni Tebliğ ile belirlenen tutar, Tebliğ öncesinde 10.000 liraydı ve 2004 yılından beri aynı tutar uygulanmaktaydı.
Tebliğde;
iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi ile birlikte ibraz edilmesi yeterli görülmüştür.
Bu çerçevede yapılacak nakden iade işlemlerinde tevkifat yapılan kişinin adı soyadı, vergi kimlik numarası (T.C. kimlik numarası), ödemenin gayri safi tutarı ve yapılan tevkifatın tutarına ilişkin bilgiler ile tevkif yoluyla kesilen vergilerin ödenip ödenmediği hususunun vergi daireleri tarafından GİBİNTRANET/Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) ekranından tespit edilebilmesi durumunda, bu bilgilere ilişkin belgeler mükelleflerden ayrıca kâğıt ortamında aranılmayacaktır.
Ancak, nakden iadeye ilişkin bilgilerin YBS ekranından tespit edilememesi durumunda belirtilen belgelerin dilekçe ekinde istenilmesine devam edilecektir.
İade tutarının 50.000 lirayı geçmemesi halinde uygulama
Nakden yapılacak iade talebinin 50.000 lirayı aşması halinde;
Teminat gösterilmesi halinde iade talebinin inceleme sonucu beklenmeksizin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Nakden iade talebinin 500.000 lirayı aşması durumunda, 500.000 liraya kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilir. İade talebinin 500.000 lirayı aşan kısmının iadesi ise vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.
Tebliğ ile belirlenen 500.000 liralık tutar, 2004 yılından Tebliğ ile değişiklik yapıncaya kadar 100.000 lira olarak uygulanmıştır.
c) Nakden iade edilecek aşamaya gelen alacağın üçüncü kişilerin vergi borçlarına mahsubu
Nakden iade edilebilir aşamaya gelen alacağın üçüncü şahısların vergi borçlarına mahsubu talep edilebilir. Bu mahsup işlemine ilişkin verilecek iade talep dilekçesine, 429 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Üçüncü Kişilerin/Kurumların Vergi Borçlarına Mahsup Talebine İlişkin Liste” eklenir. Bu şekilde yapılan mahsup talepleri düzeltme fişinin onaylandığı tarih itibarıyla yerine getirilir.
Bu konuda esasta bir değişiklik olmamış, iadeye ilişkin dilekçede yer alması istenen bilgiler yerine, iade talep dilekçesine 429 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan listenin eklenmesi istenmiştir.
d) İadenin kısmen mahsuben kısmen nakden talep edilmesi
İade talebinin kısmen mahsuben kısmen nakden olması halinde, söz konusu talepler bu Tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde ayrı ayrı değerlendirilir. Dolayısıyla talebin tümünün nakit iadesi olarak kabul edilerek işlem yapılması söz konusu değildir.
Nakden iade talepleri ile ilgili olarak bu bölümde belirtilen dilekçe ve eklerinin ibrazı, talep edilen tutarın tamamı için aranılacaktır.
Bu konuda değişiklik yoktur.
e) Limitlerin her yıl yeniden değerleme oranında artması
Tebliğde, yukarıda yer alan tutarların, her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı, bu tutarların hesabında 1.000 liraya kadar olan tutarların dikkate alınmayacağı açıklanmıştır.
2. Geçici Verginin Mahsup ve İadesi
Geçici verginin mahsup ve iadesi konusunda, iade talep dilekçesi değişikliği dışında bir değişiklik yoktur.
3. Vergi Hatalarından Kaynaklanan İadeler
Vergi hatalarından kaynaklanan iadelerle ilgili olarak;
dışında bir değişiklik bulunmamaktadır.
4. Sonuçlanmamış İade Talepleri
Tebliğde, tebliğin yayımı tarihi itibarıyla sonuçlanmamış iade talepleri hakkında yeni düzenlemelerin uygulanacağı belirtilmiştir.
İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.
Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No:252’de Değişiklik Yapılmasına Dair tebliğ (Seri No: 315)