26 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 569 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, İstanbul Finans Merkezinde yer alacak katılımcıların, defter kayıtlarını Türk lirası dışında yabancı para biriminde tutabilmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nun 7. maddesinin birinci fıkrasında, katılımcıların tutmak zorunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelerin yabancı para birimiyle tutulabilmesi ve düzenlenebilmesine ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.
Bakanlık bu yetkisini 26.09.2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 569 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle kullanmış, İstanbul Finans Merkezinde (İFM) yer alacak katılımcıların defter kayıtlarını Türk lirası dışında yabancı para biriminde tutabilmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemiştir.
Tebliğde yer alan düzenleme ve açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.
a) Faaliyetleri sadece İFM’de bulunan katılımcılar
Tebliğde yer alan düzenlemeye göre, İFM’de faaliyet gösteren ve faaliyetleri münhasıran İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nun 6. maddesinin birinci fıkrasında sayılan indirim ve istisnalara esas teşkil eden faaliyetler veya Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi kapsamındaki kazanç indirimine esas teşkil eden faaliyetlerden oluşan katılımcılardan dileyenlerin, 2025 hesap döneminden (kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2025 yılında başlayan hesap döneminden) itibaren defter kayıtlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) günlük olarak kuru belirlenen herhangi bir yabancı para birimi ile yapabilmeleri mümkündür.
Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla katılımcı belgesini henüz almayan ancak, 31.12.2024 tarihine kadar katılımcı belgesi almak suretiyle bölgede ilk defa işe başlayan katılımcılardan isteyenler, işe başladıkları tarihten itibaren defter kayıtlarını yabancı para birimi ile tutabileceklerdir.
a) Bölge dışında da faaliyeti olan katılımcılar
Bölgede veya bölge dışında başka faaliyetleri de bulunan katılımcılardan, bölge içerisindeki şubelerine münhasır olmak üzere defter kayıtlarını yabancı para birimi ile tutmak isteyenlerin, bağlı bulundukları vergi daireleri aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.
Bölge dışında da faaliyeti olup, bölgedeki faaliyetlerine ilişkin defter kayıtlarını yabancı para birimiyle tutmak isteyen katılımcıların başvuruda bulunabilmesi için, aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:
Tebliğde, bu kapsamdaki yabancı para birimi ile defter tutma talebinin, defterlerin kullanılacağı hesap döneminin en geç iki ay öncesinden yapılması gerektiği belirtilmiş, yapılan başvuru dilekçesinin ekinde yer alacak bilgiler de Tebliğde belirlenmiştir.
Tebliğde yapılan düzenlemeye göre;
Yabancı para birimi cinsinden, ilk kayıt yapılan hesap dönemi dahil, üçüncü hesap döneminin sonuna kadar defter kayıtlarına esas alınan yabancı para biriminden başka bir yabancı para birimine dönülmesi mümkün değildir.
Defter kayıtlarını yabancı para birimi ile tutanların, takip eden hesap döneminin başından itibaren defter kayıtlarını Türk lirası ile tutmaları mümkündür. Ancak, bu mükelleflerin üç hesap dönemi boyunca defter kayıtlarını Türk lirası ile tutmaları şarttır.
İFM’de faaliyette bulunup, defter kayıtlarını yabancı para birimi ile tutan mükelleflerden katılımcı belgeleri dönem içerisinde iptal edilenlerin, takip eden hesap döneminin başından itibaren defter kayıtlarını Türk lirası ile tutmaları gerekmektedir.
Tebliğde bildirim ve beyanların Türk lirası üzerinden yapılması öngörülmüş olup;
gerekmektedir.
Beyannamenin verilmesi gereken ayın ilk gününde TCMB tarafından döviz kurunun belirlenmediği durumlarda, söz konusu günden önceki ilk iş gününde ilan edilen döviz alış kurları dikkate alınacaktır.
Tebliğde yapılan düzenlemeye göre;
Tebliğ 26.09.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İlgili Tebliğ metinlerine aşağıdaki bağlantıların yardımıyla ulaşabilirsiniz.
PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.