16 Temmuz 2024 tarihinde TBMM gündemine giren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle, diğer düzenlemeler yanında;
ilişkin düzenlemeler önerilmiştir
16.07.2024 tarihinde TBMM gündemine giren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle birçok vergi kanununda değişiklik önerilmiştir.
Teklif, yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 51 maddeden oluşmakta olup, 4 maddede Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda, 47 maddede ise çeşitli vergi kanunlarında değişiklik önerisi içermektedir.
Önerilen vergi düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir
OECD tarafından hazırlanan ve Sütun II Model Kurallar olarak da adlandırılan küresel asgari kurumlar vergisi, yıllık geliri 750 milyon Euro veya daha fazla olan çok uluslu işletmeler grubunun üyesi şirketlerin, faaliyet gösterdikleri her bir ülkede elde ettikleri gelir üzerinden, asgari %15 oranında vergi ödemesini sağlamak için tasarlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan Kanun teklifi ile OECD Model Kurallar dikkate alınmak suretiyle söz konusu gelir limitini aşan büyük çok uluslu işletmelerin asgari %15 oranında vergi ödemesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda Kurumlar Vergisi Kanununa “Yerel ve Küresel Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi ve Geçici Maddeler” başlıklı 5. Kısım eklenmektedir.
PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.