e-Dönüşüm Bülteni - 2025/14

Taksi ile Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinde Bulunan Mükellefler Tarafından YNÖKC Cihaz Kullanılmasına İlişkin VUK Genel Tebliği Taslağı Hazırlandı

  • 2 dakikalık okuma
  • 12 Mayıs 2025

Özet

Gelir İdaresi Başkanlığının 09.05.2025 tarihli gib.gov.tr’de yayımladığı duyurusu ile birlikte taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflere, kullandıkları taksimetrelerle bağlantılı olarak kullanılabilecek özellikte olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti getirilmesi amacıyla bir Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı hazırlanmıştır. 

Kapsam

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımının yaygınlaştırılması suretiyle belge düzenine olan uyumun artırılması, kayıtlı ekonominin desteklenmesi ve kartla ödeme imkânlarının artırılması amacıyla taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflere, kullandıkları taksimetrelerle bağlantılı olarak kullanılabilecek özellikte olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

Bu kapsamda, taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflere bu faaliyetlerinde taksimetreleri ile bağlantılı olarak kullanılabilecek yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti getirilmesi, söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda bulunması gereken özellikler ile bu cihazların üretilmesine ve bu cihazlara verilecek onaya ilişkin hususların belirlenmesi, bu cihazlarla bağlantılı olarak çalışacak taksimetrelerde ilave olarak bulunması gereken özelliklerin belirlenmesi, bu cihazlar tarafından düzenlenecek belgelerin içeriği ile formatların belirlenmesi, bu cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlere yönelik bilgi verme yükümlülüğü getirilmesi, bu yükümlülüğü yerine getirecekler ile bunların uymakla yükümlü oldukları kurallar ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesi amacı ile bu Tebliğin taslağı hazırlanmıştır.

Madde 2’de Tebliğin dayanağın 213 ve 3100 sayılı kanunlardır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ödeme kaydedici cihazların kullanılmalarıyla ilgili olarak, bu Kanunla belli edilen hususlar dışında uyulması gereken usul ve esasları belirlemeye ve bunlarda değişiklik yapmaya yetkili olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Madde 3’de Tebliğde geçen teknik terimler (YN ÖKC, Taksimetre, EFT-POS vb.) tanımlamalara yer verilmiştir.

Madde 4’de Taksimetreler ile bağlantılı kullanılacak YN ÖKC’lerin onay süreci(ÖKC üreticileri tarafından, ilgili mevzuatta düzenlenen kurallara uygun olarak kullanılmakta olan en az 3 farklı üreticiye/ithalatçıya ait taksimetrelerle bağlantılı olarak kullanılmak üzere bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yapılacak onay başvuruları),teknik özellikleri ve taksimetreler ile uyumlu çalışması için gerekli hususlar belirlenmiştir.

YN ÖKC’ler ve bunlarla bağlantılı olarak çalışacak taksimetrelere ilişkin teknik incelemeler, Başkanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde TÜBİTAK tarafından yapılır. Başkanlık, gerek görmesi hâlinde TÜBİTAK dışındaki kurumlara da inceleme yaptırabilir.

Onaya sunulacak YN ÖKC’lerin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:426) ve ilgili teknik kılavuzlarda yer verilen teknik özelliklere sahip olması gerekmektedir.

YN ÖKC’lerle bağlantılı olarak çalışmak için onaya sunulacak taksimetrelerin 3/9/2013 tarihli ve 28754 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taksimetre Muayene Yönetmeliğinde belirlenen teknik özellikleri/şartları taşıması gerekmektedir.

Taksimetrelerle bağlantılı çalışacak YN ÖKC’ler, bu fıkrada belirtilen özelliklere ilave olarak Başkanlık tarafından ynokc.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak teknik kılavuzlarda belirtilen asgari teknik özellikleri de haiz olmalıdır.

Madde 5’de Taksimetrelerle bağlantılı YN ÖKC kullanma ve kartla ödeme kabul etme zorunluluğu belirlenmiştir. Bu kapsamda, Taksimetre takılması zorunlu olan taksilerle yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflere (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler dâhil) 31/12/2025 tarihine kadar, bu Tebliğ ve ilgili Kılavuzlarda belirlenen teknik özellikleri taşıyan ve Bakanlıkça onay verilmiş birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve YN ÖKC kullanmaları zorunludur.

Bakanlık tarafından onay verilmiş birbiriyle bağlantılı olarak çalışan taksimetre ve YN ÖKC bulunması şartıyla, Bakanlık tarafından verilen ilk onay tarihinden itibaren taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak üzere yeni mükellefiyet tesis edilmesi veya kullanılan taksimetrelerin değiştirilmesi durumunda, işe başlama ya da taksimetrenin değiştirildiği tarihi izleyen en geç 30 gün içerisinde, bu Tebliğ uyarınca onay verilen ve taksimetrelerle bağlantılı çalışan YN ÖKC kullanılması zorunludur. Ancak bu süre içerisinde fiilen yolcu taşınmasına başlanması durumunda ise, yolcu taşımacılığına başlanmadan önce bu Tebliğ uyarınca onay verilen ve taksimetrelerle bağlantılı çalışan YN ÖKC kullanılması gerekmektedir.

İlk onay tarihi arasında ilgili mevzuatı gereğince yeni plaka tahsisine bağlı olarak taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetine başlayan mükellefler, 1/7/2026 tarihinden itibaren bu Tebliğ uyarınca onay verilen ve taksimetrelerle bağlantılı çalışan YN ÖKC kullanmaya başlamak zorundadır.

Taksimetre takılması zorunlu olan taksiler ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükellefler, bu Tebliğ kapsamında onay verilen birbiriyle bağlantılı olarak çalışan taksimetre ve YN ÖKC kullanmak zorunda oldukları tarihi izleyen 15 gün içerisinde en az bir banka veya diğer kuruluş ya da ödeme hizmet sağlayıcısı ile üye iş yeri anlaşması yaparak kullanılan YN ÖKC’ler aracılığıyla banka kartları ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadırlar.

Madde 6’da TCKN veya VKN bilgisini içermek şartı ile düzenlenen YN ÖKC fişleri “fatura yerine geçen” belge olarak sayılacaktır.

Madde 7’de Satışlara ait fiş ve raporlar elektronik ortamda GİB sistemine aktarılmak zorundadır.

Madde 8’de Bu Tebliğde belirlenen yükümlülüklere uymayanlara 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirlenen ceza hükümleri uygulanacaktır.

Madde 9’da 3100 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tebliğlerin ve diğer ikincil mevzuatın, bu Tebliğe ve bu Tebliğde sayılan dokümanlara aykırı olmayan hükümleri, YN ÖKC uygulamaları bakımından uygulanmaya devam edilir.

Madde 10’da GİB sistemine kayıt, servis işlemleri elektronik ortamda yapılacaktır. Başkanlık süreleri uzatabilir ve ilave teknik şartlar koyabilir.

Madde 11’de Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 12’de Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Söz konusu Tebliğ taslağında belirlenen düzenlemelerin yukarıdaki maddelere göre yapılması planlanmaktadır. Tebliğin detaylı içeriğine aşağıda bulunan linklerden ulaşabilirsiniz.

İlgili duyuru metnine ve Tebliğ taslağına aşağıdaki bağlantılar yardımıyla ulaşabilirsiniz.

https://www.gib.gov.tr/

https://www.gib.gov.tr/taksi-ile-yolcu-tasimaciligi-faaliyetinde-bulunan-mukellefler-tarafindan-yeni-nesil-odeme-kaydedici

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Tebligler/Taslaklar/vuk/vuktebtas_09052025.pdf

Bize ulaşın

PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.

İletişim

Yasemin Bekgöz

Yasemin Bekgöz

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6840

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Bizi takip edin