Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Vergi | Gümrük Bülteni - 2023/67

Özet

Kapsam: 8/8/2017 tarihli ve 30148 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır.
Yürürlülük Tarihi: 20.04.2023
Düzenlemeyi Yapan Kurum: Ticaret Bakanlığı

Kapsam

Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Açılması talep edilen mağaza veya depolar kara, hava, deniz ve demiryolu gümrük kapıları itibarıyla Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkış ve Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yerleri içinde yer alır. Hava ve deniz gümrük kapılarında, liman sahası içerisinde olmak şartıyla, depolar ve uçakta satış mağazalarının yolcu giriş ve çıkışı yapılan yerler dışında açılmasına izin verilebilir. Giriş ve çıkış mağazaları ayrı ayrı açılır ve işletilir; ancak giriş ve çıkışın fiziki olarak ayrılmasının mümkün olmadığına gümrük idaresince kanaat getirilen yerlerde, mağazaların giriş-çıkışa hizmet verecek şekilde tek bir mağaza olarak açılmasına Genel Müdürlükçe izin verilebilir.” “(4) İstanbul Boğazı’nda bir adet, Çanakkale Boğazı’nda bir adet olmak üzere toplam iki adet gemilere satış mağazası açılmasına izin verilebilir. Gemilere satış mağazaları açılmasında birinci fıkrada belirtilen şartlar aranmaz.”

Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde,

dördüncü fıkrasında yer alan “kesinleşmiş” ibareleri “vadesi geçmiş” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “b) Asgari iki yıldır faaliyette bulunan, ödenmiş sermayeleri ve ihtiyatları toplamı en az 5.000.000 (beş milyon) TL ve son beş yılda tahakkuk eden kurumlar vergisinin basit ortalaması en az 300.000 (üç yüz bin) TL olan limited veya anonim şirketler. “(5) Ödenmiş sermayeleri ve ihtiyatları toplamı en az 50.000.000 (elli milyon) TL olan şirketlerde, birinci fıkranın (b) bendinde yer alan 2 yıl faaliyette bulunma ve kurumlar vergisi şartları aranmaz.”

Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dördüncü ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Eşyanın firmanın deposundan aynı gümrük müdürlüğü denetimi altındaki bir mağazasına sevki, 16 ncı madde çerçevesinde gümrük müdürlüğüne elektronik ortamda bildirim yapılması suretiyle gerçekleştirilir. Depodan eşya çıkışında, yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından tespit işlemi yapılır. Eşya, depodan mağazaya gümrük müdürlüğünün görevlendireceği gümrük veya gümrük muhafaza memurunun refakatinde sevk edilir. Eşyanın mağazada teslim alınmasını müteakip, gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda gerekli onay verilmek suretiyle işlem tamamlanır. Ayrıca işletmeci tarafından mağaza ve depo stok kayıtlarında gerekli düzeltme yapılır.”

“(7) Eşyanın firmanın mağazasından aynı gümrük müdürlüğü denetimi altındaki deposuna iadesi 16 ncı madde çerçevesinde gümrük müdürlüğüne elektronik bildirim yapılması suretiyle gerçekleştirilir. Eşyanın mağazadan çıkışında, gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda gerekli onay verilir. Eşya, mağazadan depoya gümrük müdürlüğünün görevlendireceği gümrük veya gümrük muhafaza memurunun refakatinde sevk edilir. Depoya eşya girişinde, yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından tespit işlemi yapılır. Ayrıca işletmeci tarafından mağaza ve depo stok kayıtlarında gerekli düzeltme yapılır.”

Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde,

üçüncü fıkrasında yer alan “Ankara Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne 8.000.000TL” ibaresi “Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına kaydedilmek üzere Elektronik Teminat Modülü üzerinden Genel Müdürlüğe 30.000.000 TL” şeklinde değiştirilmiştir.

“(2) Mağaza ve depo başına alınacak götürü teminat miktarı, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içki satışı yapan mağazalar için 5.000.000 TL, diğerleri için 2.000.000 TL dir. Teminat mektubunun gümrük müdürlüğünce kabul edilmesini ya da firmaya iadesini müteakip, Genel Müdürlüğe bilgi verilir.”

Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Gümrük mevzuatına aykırılıkların veya gümrüksüz satış mağazası veya deposunun 3 üncü maddede belirtilen faaliyet alanları dışında kullanıldığının tespiti durumunda, mağaza veya deponun faaliyeti, inceleme, denetim ve soruşturma yapan ticaret müfettiş veya müfettiş yardımcıları ya da ilgili bölge müdürlüğünce tedbir mahiyetinde on güne kadar geçici olarak durdurulabilir. Durdurma kararı, nedenleri, süresi ve konuya ilişkin mütalâa ile birlikte gecikmeksizin Genel Müdürlüğe bildirilir. Genel Müdürlük, mağaza ve deponun faaliyetinin geçici olarak durdurulduğu süreyi aykırılıklar giderilinceye kadar uzatmaya yetkilidir. Ancak, Genel Müdürlükçe bu sürenin uzatılması yönünde karar verilmediği takdirde gümrük müdürlüğü sürenin bitimini izleyen gün mağaza veya deponun faaliyetinin devamına izin verir.” Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“Teminat tutarları

GEÇİCİ MADDE 10- (1) Bu Yönetmeliğin 20 nci maddesindeki teminat tutarları, bu maddeyi ihdas eden Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 90 gün içerisinde işletmeci firmalarca tamamlanır.”

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantılar yardımıyla ulaşabilirsiniz

İletişim

Yasemin Bekgöz

Yasemin Bekgöz

Dolaylı Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6369

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Bizi takip edin