Kıymetli Maden Alım Satımında Belge Düzeni

Vergi | KDV ve ÖTV Bülteni - 2020/2


Özet

Yürürlük Tarihi: 06.01.2020
Kaynak: Resmi Gazete

Açıklama: 

4/1/2020 tarihli ve 30998 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 514 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde, kuyumculuk, sarraflık ve mücevheratçılık gibi işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımında bulunan mükelleflerin işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş ile bunlardan mamul eşya satışlarında fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin haddin 3 katı olarak uygulanması uygun görülmüştür.

Buna göre 2020 yılında söz konusu teslimlerde fatura düzenleme haddi (1.400 x 3) 4.200 TL olarak uygulanacaktır. Tebliğde bu uygulamanın 1/1/2020 tarihinden itibaren geçerli olduğu belirilmiştir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara göre işlenmiş kıymetli madenler altın, gümüş, platin ve paladyumu; kıymetli taşlar ise elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet ve inci şeklinde tanımlanan taşları ifade etmektedir.

Öte yandan kuyumculuk, sarraflık ve mücevheratçılık gibi işlenmiş kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımında bulunan mükelleflerin başka faaliyetlerinin de (beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi) bulunması halinde fatura düzenleme sınırı, kıymetli maden ve taş teslimlerinde 4.200 TL, bunun dışındaki teslim ve hizmetlerinde ise 1.400 TL olarak uygulanacaktır.

Bilindiği gibi KDV Kanunu’nun 17/4-g maddesi ile külçe altın ve külçe gümüş teslimleri KDV’den istisna edilmiş olup, Kanunun 23. maddesi uyarınca göre söz konusu mamullerin teslim ve ithalinde matrah, külçe altın ve külçe gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacaktır.

KDV Kanunu’nun sözü edilen 17/4-g maddesi ile kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi KDV’den müstesna tutulmuştur. Bu istisna, kıymetli taşların Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasasında işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa içinde veya ilgili mevzuatına göre borsaya bildirilmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesini kapsamaktadır. Bu taşların, yukarıda belirtilenler dışındaki teslim, ithal ve el değiştirmeleri istisna kapsamına girmediğinden, genel hükümlere göre %18 oranında KDV’ye tabi bulunmaktadır.

 

Contact us

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Tel: +90 212 326 6966

Kemal Oktar

Kemal Oktar

Kıdemli Konu Uzmanı, PwC Türkiye

Tel: +90 312 457 4501

Bizi takip edin