537 Sıra No.’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Hakkında

Bankacılık ve Sermaye Piyasaları Bülteni 2022/09 | yeniden değerleme, değer artış fonu

Özet

16 Aralık 2022 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yeniden değerleme uygulamasına yönelik olarak taslak bir tebliğ yayımlanmıştır. Söz konusu taslak Tebliğ ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 537)’ne 26. maddesinden sonra gelmek üzere, “Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri ile belirlenenden farklı muhasebe tekniği kullanan kurumlarda değer artış fonu hesabının oluşturulması” başlığı ile ayrı bir bölüm eklenmesi öngörülmektedir. Söz konusu taslak ile aşağıdaki konulara netlik kazandırılması hedeflenmektedir:

  • Banka ve sigorta şirketleri, finansal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri gibi Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleriyle belirlenen mali tabloların düzenlenmesi ve sunulması, tekdüzen hesap çerçevesi, hesap planı ve işleyişine ilişkin mecburiyetleri yerine getirme yükümlülükleri bulunmayan mükelleflerin de Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298 inci maddesinin (Ç) fıkrası ile geçici geçici 32. maddesinde düzenlenen yeniden değerleme imkanlarından faydalanabilecekleri teyit edilmektedir.
  • Yeniden değerleme işlemi sonucunda bulunan yeniden değerleme değer artış tutarlarının söz konusu kurumların kayıtlarına tebliğde öngörülen şekilde yansıtılamaması halinde, tabi oldukları muhasebe ve finansal raporlama standartları kuralları çerçevesinde bu işlem neticesinde hesapladıkları değer artışlarını izledikleri fon hesabından, bu hesapta tutar/bakiye bulunmaması veya yetersiz olması durumunda yedek akçelerden pay verilmek suretiyle; mükerrer 298 inci maddenin (Ç) fıkrası ve geçici 32 nci madde kapsamında bilançonun pasifinde özel bir fon hesabının oluşturulması şartının sağlanması mümkündür.

Kapsam

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298/Ç maddesiyle geçici 32. maddesinde yer alan sürekli ve geçici yeniden değerleme düzenlemelerine ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 537 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 14 Mayıs 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştı. Değerlemeye ilişkin ortak hususlardan biri de, yeniden değerleme neticesinde yeniden değerlemeye tabi iktisadi kıymetlerin değerinde meydana gelecek değer artışlarının, ayrı ayrı ayrıntılı olarak, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilmesi gerekliliğiydi.

İlgili tebliğde Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleriyle belirlenen mali tabloların düzenlenmesi ve sunulması, tekdüzen hesap çerçevesi, hesap planı ve işleyişine ilişkin mecburiyetleri yerine getirme yükümlülükleri bulunmayan mükelleflerin söz konusu yeniden değerleme artışlarını kayıtlarında ne şekilde takip edeceklerine ilişkin bir belirleme yer almamaktaydı.

Söz konusu belirsizliği gidermek üzere, 16 Aralık 2022 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yeniden değerleme uygulamasına yönelik olarak taslak bir tebliğ yayımlanmıştır. Bu taslak Tebliğ ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 537)’ne 26. maddesinden sonra gelmek üzere, “Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri ile belirlenenden farklı muhasebe tekniği kullanan kurumlarda değer artış fonu hesabının oluşturulması” başlığı ile ayrı bir bölüm eklenmiştir.

Bahse konu düzenleme taslak hali ile kabul edilirse, yukarıda özet bölümünde açıklandığı üzere Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri ile belirlenenden farklı muhasebe tekniği kullanan kurumlarda değer artış fonu hesabının oluşturulması hususu netlik kazanmış olacaktır.

Tebliğ yayımı tarihini takip eden ayın başında yürürlüğe girer.

İlgili Tebliğ taslağına aşağıdaki bağlantılar yardımıyla ulaşabilirsiniz.

İletişim

Umurcan Gago

Umurcan Gago

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6098

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin