Kur korumalı mevduat hakkında BSMV düzenlemesi

Bankacılık ve Sermaye Piyasaları Bülteni 2022/01 | Kur Korumalı, Mevduat, Bsmv

Özet

22/3/2022 tarih ve 5349 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 1. maddesine yapılan eklemeler 23/3/2022 tarih ve 31787 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Bu kapsamda;

  • Kur korumalı mevduat kapsamında açılan TL hesapların vade sonu hesap bakiyesi kullanılmak suretiyle hesap sahiplerine yapılan kambiyo satışlarında BSMV sıfır olacaktır.

Buna göre, TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açılan TL hesapların vade sonu hesap bakiyesi kullanılmak suretiyle hesap sahiplerine yapılacak kambiyo satışlarında BSMV sıfır olarak uygulanacaktır. Böylece döviz birikimini kur korumalı mevduat sistemine dahil olarak TL’ye çevirenler, vade sonu bakiyelerini yeniden dövize dönmeleri halinde ilave BSMV maliyetine katlanmayacaklar. Uygulama 23/3/2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Kapsam

23/3/2022 tarih ve 31787 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 5349 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 28/8/1998 tarih ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eki Kararın 1. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir:

“7) 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açılan Türk lirası hesapların veda sonu hesap bakiyesi kullanılmak suretiyle hesap sahiplerine ilgili banka tarafından kambiyo satışları,” 

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantılar yardımıyla ulaşabilirsiniz.

İletişim

Umurcan Gago

Umurcan Gago

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6098

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin