Yakıt Fiyatları Artarken Elektrikli Araçlar Öne Çıkıyor

2020 yılında yaşanan Covid-19 salgını ve 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, petrol fiyatlarını dünya çapında etkiledi ve ciddi artışlara yol açtı. Bu artışın yanı sıra Türkiye’de yaşanan döviz kuru etkisi, artışın katlanarak hissedilmesine sebep oldu. 2010 yılında 3.90 TL olan benzin fiyatı 2020 yılında ancak 7.18 TL'yi görürken, 2021 yılında bu fiyat hızlı bir şekilde 12.21'e yükseldi ve 10 yıllık artış oranı 1 yılda gerçekleşti. 2023 yılında ise benzin fiyatının 37 TL'yi bulduğu görülüyor ve motorin yakıtında da aynı artış oranları yaşanıyor.

Yakıt fiyatlarındaki artış, çevre dostu taşıtlar olması ve çeşitli ergonomik sebeplerle elektrikli otomobillere karşı ilgi dünyanın her yerinde artıyor. Bununla birlikte, Türkiye'de de bu ilginin günden güne yoğunlaştığı görülüyor.

Yakıt Fiyatları Artarken Elektrikli Araçlar Öne Çıkıyor

Düşük Yakıt Maliyetleriyle Elektrikli Araçların Avantajları

Günümüzde elektrikli araçlar, benzin ve dizel yakıtla çalışan araçlara göre daha ekonomik bir tablo oluşturuyor. Elektrikli araçların düşük yakıt maliyetiyle sunduğu avantajlar şunlardır:

Düşük maliyet

Düşük maliyet: Elektrik enerjisi benzin ve dizel yakıtlara göre daha ucuza mal edilebilen bir enerji türüdür. Her bir kilometre için harcanan enerjide yakıt maliyeti çok daha uyguna gelmektedir. Bu sebeple, elektrikli araç sahipleri çok daha ucuza yakıt satın alabilirler. 

Enerji tasarrufu

Enerji tasarrufu: Özellikle şehir içi seyir halindeyken aracın daha düşük hızla kullanılması enerji tasarrufu oluşturmaktadır. Elektrikli araçlar, şehir içi seyahatler ve sürdürülebilir ulaşım için ideal araçlardır. 

Bakım ve onarım maliyetlerinde azalma

Bakım ve onarım maliyetlerinde azalma: Elektrikli araçlar yakıtla çalışan araçlardan daha az hareketli parça bulundurur. İçten yanmalı araçlar kadar karmaşık değildir. Değiştirilmesi ve onarılması gereken parça sayısı daha azdır. Bu sebeple, bakım ve onarım maliyetleri daha düşüktür. 

Vergi giderleri

Vergi giderleri: Özellikle çevre dostu politikalar izleyen birçok ülke, bireyleri elektrikli araçlara teşvik etmek için düşük vergi politikası ve teşvik politikaları izlemektedir. Yerli elektrikli araç üretimi ile Türkiye de bu ülkeler arasına katılmıştır. 

Çevresel faydalar

Çevresel faydalar: Elektrikli araçlar, karbon salınımını azaltarak çevresel olarak daha sürdürülebilir bir seçenek sunar. Ayrıca, sessiz ve titreşimsiz bir şekilde çalışırlar. Bu da yerleşim bölgelerinde gürültü kirliliğini azalmasına katkı sağlar.

Elektrikli Otomobiller: Çevre Dostu ve Ekonomik Ulaşımın Geleceği

Elektrikli otomobiller düşük kullanım maliyetleri ve çevre dostu özellikleriyle ön plana çıkan fenomen araçlar olsa da, oldukça yeni araçlardır. Bu araçların üzerindeki Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra satın alımlarının artması yeni ihtiyaçları da beraberinde getirecek ve ulaşımın geleceğini değiştirecektir. 

Bunun yanı sıra elektrikli araçlar dünyanın gündeminde yer alan iklim değişikliği konusunda da yeni bir gelecek vadediyor. Yenilenebilir enerji kaynakları ile şarj edilmesi, tasarruf modunda seyir ve karbon salınımının olmaması; elektrikli araçların çevre dostu özellikleri arasında. Günden güne artan araç kullanımı düşünüldüğünde, çevre dostu taşıtların karbon salınımını azaltmakta fazlasıyla büyük bir etki yaratacağı düşünülüyor. 

Önümüzdeki yıllar içinde elektrikli araçlarda çevre dostu ürün kullanımının artırılması ve uzun menzile geçilmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra hızlı şarj edilebilme, şarj istasyonlarının artırılması ve araç çeşitliliği sağlanması gibi beklentiler de ön plana çıkıyor. 

Elektrikli Araçların Yakıt Tasarrufu ve Sürdürülebilirlik Katkısı

Elektrikli araçlar hem araç sahipleri hem de çevre açısından oldukça tasarruflu ve sürdürülebilir bir seçenek sunmaktadır.

Enerji maliyetinin düşük olması:

Elektrik enerjisinin düşük maliyetli olması, araç sahiplerine tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca, petrole kıyasla daha ekonomik ve yenilenebilir elektrik enerjisi, devletler ve doğa için de çevre dostu bir seçenektir.

Enerjiye kolay ulaşım:

Günümüzde elektrik, yaşam alanlarımızda kolayca bulunabilen bir enerji kaynağıdır. Evler, iş yerleri ve diğer binalar, elektrik enerjisini sağlamak için altyapıya sahiptir. Bu durum, yanıcı yakıtların teminiyle karşılaştırıldığında lojistik ve maliyet açısından daha avantajlıdır.

Rejenere:

Elektrikli araçlar, rejeneratif frenleme teknolojisini kullanarak sürüş sırasında enerjiyi geri kazanabilirler. Örneğin, araç yokuş aşağı inerken oluşan enerji elektriğe dönüştürülerek bataryayı şarj edebilir. 

Karbon salınımı:

Elektrikli araçların çevre dostu özellikleri nedeniyle dünya için sürdürülebilir bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Karbon salınımının düşük olması ve yenilenebilir enerjinin kullanılması, doğayı ve insanların geleceğini riske atmaz, araçları daha sürdürülebilir hale getirir.

Temiz enerjiye uyarlanabilir:

Elektrikli araçlar, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarına entegre edilebilirler.

Şehir yaşamını iyileştirme:

Hava kirliliği ve ses kirliliği günümüz şehirlerinin önemli sorunlarından biridir. Elektrikli araçlar, karbon emisyonları olmadan ve sessiz bir şekilde seyahat ederek şehir yaşamını iyileştirmeyi vadetmektedirler.

İletişim Formu

PwC çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın

İletişim

Pazarlama ve İletişim

İstanbul, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6060