PwC Küresel Kripto Hedge Fonu Raporu 2022

Önceki seneye göre miktar ikiye katlandı: Geleneksel hedge fonlarının üçte birinden fazlası dijital varlıklara yatırım yapıyor

2022 PwC Küresel Kripto Hedge Fonu çalışmasını, küresel kripto hedge fonu pazarına dair genel bilgiler vermek, bu dinamik sektörün nasıl geliştiğine dair görüşler sunmak, sektör katılımcılarının, yatırımcıların ve hizmet sağlayıcılarının ilgisini çekecek kilit trendleri tespit etmek amacıyla hazırladık.

Araştırmamızı, öncelikli olarak dijital varlık yatırımlarına değinmek amacıyla kurulan fonları işaret ettiğimiz uzman kripto varlık hedge fonları ve “geleneksel” varlık bazlı hedge fonları arasındaki farklılıklara dayandırarak iki bölüme ayırdık.

Bölüm 1 - CoinShares’in topladığı veriler kullanıldığı, kriptoda uzmanlaşan fonlara yönelik “Kripto hedge fonları dijital varlık” pazarları.

Bölüm 2 - Alternative Investment Management Association - AIMA ile iş birliğiyle hazırlanan “Geleneksel hedge fonlarına yönelik, geleneksel hedge fonları dijital varlık” pazarları.

PwC Küresel Kripto Hedge Fonu Raporu 2022

Kilit Bulgular

  • Sektördeki dengesizliğe rağmen, daha fazla geleneksel hedge fonları kriptoya yatırım yapıyor ve dijital varlık sınıfı giderek daha fazla kabul gördükçe daha fazla uzman kripto fonu kuruluyor.
  • Geçtiğimiz iki yılda yeni fonların kurulmasının hızlanmasıyla, şu anda küresel olarak 300 civarında uzman kripto hedge fonu bulunuyor.
  • Araştırma yapılan kripto hedge fonlarının toplam yönetilen varlıkları önceki yıla göre %8 yükselerek 2021’de 4,1 milyar ABD doları oldu.
  • Dijital varlıklara yatırım yapan ve yapmayan hedge fonları için önemli konulardan biri mevzuattaki belirsizlikler.
  • Dijital varlıklara yatırım yapmaya başlayan çoğu geleneksel hedge fonları hala bu alana yeni yeni giriyor: %57’sinin dijital varlıklardaki toplam yönetilen varlığı %1’in altında. Ancak bu fonların %20’sinin yönetilen varlıklarının %5 ila %50’si dijital varlıklardan oluşması da kayda değer. Dahası, şu anda dijital varlıklara yatırım yapan fonların üçte ikisi (%67) 2022’nin sonuna kadar bu varlık sınıfına daha fazla sermaye yatırma niyetinde.
  • Anket yapılan uzman kripto hedge fonları arasında, geçtiğimiz yılda ortalama yönetilen varlık 23,4 milyon ABD dolarından 58,6 milyon ABD dolarına hızla çıktı; medyan yönetilen varlıksa neredeyse üçe katlanarak 8,5 milyon ABD dolarından 24,5 milyon ABD dolarına yükseldi. 2020’den 2021’e yönetilen varlığı 20 milyon ABD dolarını aşan kripto hedge fonu oranı %46’dan %59’a çıktı.

Kripto hedge fonundaki yönetilen varlıklar ve geleneksel hedge fonlarında dijital varlıkları kabul görmesi 2021’de büyümeye devam etti. Kripto hedge fonları sağlıklı getiriler elde etti ve geleneksel fonlarınkine benzer ticaret stratejileri geliştirdi. Kriptoda uzmanlaşan fonların karmaşıklığının artışı yönetim deneyimiyle, yüksek kaliteli varlıklar yönündeki tercihlerle ve dijital varlıklar, on-chain/off-chain getiri elde etme araçları ve geleneksel türev araçlar piyasaları arasındaki ilişkilerle kanıtlanabiliyor. Mevzuatın daha da netleşmesi ümidiyle, hem kriptoda uzman fonlar hem de geleneksel hedge fonları dijital varlıkların uzun vadeli geleceği ve değeri hakkında iyimser.

İletişim

Umurcan Gago

Umurcan Gago

Varlık ve Servet Yönetimi Sektörü Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6098

Bizi takip edin