Türk transfer fiyatlandırması mevzuatı uyarınca mükelleflerin iki tür yıllık belgelendirme yükümlülüğü bulunmaktadır:
Yıllık belgelendirme, mükelleflerin ileride bir vergi incelemesi geçirmesi durumunda, ilişkili işlemleri hakkında geçmişe dönük olarak gerek zaman gerekse maliyet açısından yük getirecek çalışmalar için önceden hazırlıklı olmalarına ve tutarlı bir transfer fiyatlandırması politikası uygulandığını göstermelerine imkan sağlayan proaktif bir savunma aracıdır.
Ayrıca, 6728 sayılı Kanun ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13 üncü maddesinde yapılan değişiklik neticesinde, transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getiren mükellefler için olası bir vergi incelemesi sonucunda örtülü kazanç dağıtımı eleştirisi yapılsa dahi vergi ziyaı cezasının %50 indirimli olarak uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, cezadan korunma sağlayan ve belgelendirme yükümlülüklerine uyumu teşvik eden bu düzenleme ile transfer fiyatlandırması dokümantasyonunun önemi daha da artmıştır.
Bunun yanı sıra, transfer fiyatlandırması belgelendirme çalışması sırasında, şirketin ilişkili işlemlerinde üstlendiği fonksiyon ve riskler hakkında makro düzeyde bir analiz yapılmakta ve resmin büyük parçalarının görülmesi sağlanarak şirketin kendisini değerlendirmesi ve gerekli tedbirleri alması için önemli bir fırsat sunulmaktadır.
Diğer taraftan, G-20 ülkelerinin yönlendirmesi doğrultusunda OECD tarafından 2013 yılında başlatılan ve 15 Aksiyon’dan oluşan “Matrahın Aşındırılması ve Karın Aktarılması Projesi (BEPS: Base Erosion and Profit Shifting Project)” kapsamındaki çalışmalar Ekim 2015’te tamamlanmıştır. Bu bağlamda, Aksiyon 13 ile transfer fiyatlandırması dokümantasyonu konusunda çok önemli yenilikler getirilmiş ve 3 bileşenli bir dokümantasyon yaklaşımı benimsenmiştir: Ülke Bazlı Raporlama (Country-by-Country Reporting), Ana Rapor (Master File) ve Ülke Raporu (Local File).
Bu gelişmeler ışığında Türk Mali İdaresi, Mart 2016’da yayımladığı taslak Transfer Fiyatlandırması Genel Tebliği ile Aksiyon 13 kapsamındaki yenilikleri ülke mevzuatımıza aktarmak üzere ilk adımı atmıştır. Ayrıca taslak tebliğde, mevcut Transfer Fiyatlandırması Formu’na ilaveten, “İlişkili Kişilerle Yapılan İşlemlere İlişkin Transfer Fiyatlandırması Formu” adı altında yeni ve daha detaylı bir formun doldurulması öngörülmüştür. Bu bağlamda, transfer fiyatlandırması dokümantasyonu giderek daha karmaşık ve özellikli bir yapı haline gelmiştir. Yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu düzenlemeler nihai halini alacaktır.
Bu çerçevede, PwC Transfer Fiyatlandırması Ekibi uzman kadrosuyla aşağıdaki konularda verdiği hizmetlerle profesyonel ve bağımsız bir bakış açısı sunmaktadır;
Raporlama ve emsal analizi hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Transfer Fiyatlandırması Hizmetleri, Şirket Ortağı, PwC Türkiye
Telefon: +90 212 326 6965