PwC COVID-19 CFO Pulse Araştırması yayımlandı

Finans liderleri COVID-19 sonrası öngörülerini paylaştı

PwC, CFO Pulse araştırmasını COVID-19'un iş dünyası ve ekonomi üzerine etkilerini izlemeye yardımcı olmak üzere küresel finans liderlerinin görüşlerini alarak yürütüyor. İki haftada bir yeni girdilerle güncellenen bu çalışma, dünya çapındaki bu krizin toplumları ve iş dünyasını nasıl etkilediğine dair sağlam bir bakış açısı sunma hedefiyle gerçekleştiriliyor.

Global için 3.sü gerçekleştirilen CFO Pulse araştırmasına 24 ülkeden 871 CFO katıldı. Türkiye'nin ilk defa yer aldığı araştırmada Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin CFO'ları, diğer küresel finans liderleriyle birlikte COVID-19 krizini birçok açıdan ele aldı.

Finans liderleri güncel COVID-19 gelişmelerini değerlendiriyor

Küresel CFO'ların mesajı net: Çoğu şirket yeni koronavirüs salgınının kısa vadeli, tepkisel ilk aşamasını geçmiş durumda. Krizin bu ilk aşamasında, şirketler sağlıklı ve iyi olma gibi acil konuları hedeflemek üzere krizle mücadele planlarını harekete geçirdi. Bugün, çalışanlarının güvenliğini ve şirketlerinin ayakta kalmasını sağlamak için gerekeni yapmaları hâlâ gerekse de bir yandan istikrarı nasıl sağlayacaklarını da düşünüyorlar: Şirketlerini “Yeni denge” ortamında faaliyet göstermeye hazırlayacak taktikleri belirlemeleri gerekiyor.

Araştırmaya katılan küresel CFO’lardan koronavirüsün şirketlere olası etkisinden çok endişeli olduğunu bildirenlerin oranı (%70). Ancak bazı ülkelerde çok endişeli olduğunu bildirenler %50'nin altında.

Türkiye'deki CFO'lar ise, COVID-19'un operasyonları üzerindeki etkileri konusunda büyük endişe duyuyorlar (% 71). Küresel ve Türkiye CFO’larının çoğu hala giderlerin kısılması önlemlerini göz önünde bulundursa da aynı zamanda kriz sonrası dünyada şirketlerinin başarıya ulaşması, daha güçlü hale gelmesi ve gelecek krizlere daha hazırlıklı olması için çalışma alanları, tedarik zincirleri ve yatırımlar konusundaki aksiyonları planlıyor.

Öne çıkan bulgular
  • Türkiye dahil küresel CFO’ların çoğunluğu (%70) COVID-19'un operasyonları üzerindeki etkileri konusunda büyük endişe duyuyorlar. Türkiye CFO’larının büyük çoğunluğu (%83), gelirlerinde düşüş beklediğini ifade ediyor.
  • Küresel finans liderlerinin endişelerinin başında; küresel ekonomik durgunluk olasılığı (%69) ve finansal etki (%67) geliyor. Türkiye CFO'larının çoğunluğu ise krizin finansal etkisi yönündeki endişelerini ilk sıraya koyuyor (%80).
  • Giderlerin kısılması önlemlerini planladıklarını söyleyen CFO'lar için (%82) CapEx yatırımları ertelenmesi veya iptal edilmesi en muhtemel olanlar (%89). Ancak, küresel ve Türkiye CFO'larının çoğu dijital dönüşüm ve Ar-Ge ile ilgili yatırımları ertelemeyi veya iptal etmeyi planlamıyor.
  • Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı (%49), kriz bugün sona erecek olsaydı üç ay içinde şirketlerinin "olağan" durumuna dönebileceğine inanıyor. Türkiye CFO'larının %51'i krizin bugün sona ermesi durumunda iş dünyasının "olağan" haline üç ay içinde dönebileceğini öngörüyor. Süre 6 aya çıktığında ise bu yönde görüş verenlerin oranı %80'e ulaşıyor.
  • Kuruluşlar, çalışanların güvenli bir şekilde işlerine dönmelerine izin verecek önlemleri göz önünde bulundursa da CFO'ların %20'si kritik konularda gerekli çalışana sahip olmamaktan endişe duyuyor. Türkiye için bu oran %34'e kadar çıkıyor ki bu da pek çok şirketin çalışanlarının yetenek ve becerilerini yeni normal için geliştirmeyi düşündüklerine işaret ediyor olabilir. 
Editöre notlar:

Çalışma alanına dönüş: Yeni prensipler ve tedbirler

CFO'ların değerlendirdiği ilk iki önlem, iş yeri güvenlik önlemlerini ve gerekliliklerini değiştirmek ve fiziksel mesafenin korunmasını desteklemek için çalışma alanlarını yeniden düzenlemek, Türkiye CFO’larının yarısından fazlası da bu önlemleri almayı düşünüyor.

Tedarikçilerinizi tanıyın, riski hesaplayın
Kriz sırasında bir kurumu istikrarlı hale getirmenin kilit noktalarından biri fonksiyonel bir tedarik zincirini oluşturmak. CFO'lar tedarik zinciri sorununa odaklandığında, Türkiye CFO’ları alternatif kaynak arayışına öncelik vereceğini söylüyor (%69).

Türkiye CFO'ları için, tedarikçilerinin finansal ve operasyonel sağlamlığını anlamak ikinci öncelikli konu (%60). Bu, tedarikçi ilişkileri yönetiminin COVID-19'dan önce olduğu gibi sadece stratejik tedarikçiler segmenti için değil, daha geniş kapsam için de önemli olacağı anlamına geliyor.

CFO'lar iş dünyasının “olağan” haline dönüşe hazırlanıyorlar

Türkiye CFO'ların yarısı (%51) kriz bugün sona erse, şirketlerinin üç ay içinde olağan haline dönebileceğini ifade ederken, küresel CFO’lardan farklı olarak, toparlanmanın 1 yıldan daha fazla sürmeyeceğine düşünüyorlar. 

Öne çıkan endişeler: Küresel ekonomik durgunluk ve şirket finansal göstergeleri

Küresel finans liderlerinin endişelerinin başında; küresel ekonomik durgunluk olasılığı (%69) ve finansal etki (%67) geliyor. Türkiye CFO'larının çoğunluğu ise krizin finansal etkisi yönündeki endişelerini ilk sıraya koyuyor (%80).

Yatırım planları yeniden gözden geçirilirken, dijital dönüşüm gündemdeki yerini koruyor

CFO'lar dijital dönüşümden ziyade esas olarak CapEX ve operasyonlarla ilgili yatırımları beklemeye almayı düşünüyor. CapEx, Türkiye CFO'ları tarafından ertelenmesi veya iptal edilmesi en muhtemel yatırım (%89) olmakla birlikte, geleceği şekillendirecek dijital dönüşümün ertelenme olasılığı daha az (%22). Türkiye CFO'larının işgücüne yapılan yatırımları erteleme olasılığı ise genele göre daha düşük (%37).

Küresel COVID-19 CFO Pulse raporları:

28 Nisan 2020

14 Nisan 2020

30 Mart 2020

Araştırma hakkında
COVID-19'un şirketlere ve ekonomiye etkisini tespit etmek amacıyla PwC, finans liderleri ile iki haftada bir yeni girdilerle güncellenen küresel bir araştırma yapıyor. 20 Nisan 2020 haftasında araştırma kapsamında 24 ülke veya bölgeden 871 katılımcının görüşleri ele alındı. 

PwC Hakkında

PwC'de amacımız, toplumda güven oluşturmak ve önemli sorunlara çözüm üretmektir. Biz, denetim, danışmanlık ve vergi hizmetleri alanında kaliteli hizmet sunmaya odaklanmış, 157 ülkede 276.000’i aşkın çalışanın oluşturduğu bir topluluğuz. Daha fazla bilgi almak için www.pwc.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz. 1981’den bu yana Türkiye’de iş dünyasına hizmet sunan PwC olarak; İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’deki 5 ofisimizdeki, yaklaşık 1.800 kişilik profesyonel kadromuz ile müşterilerimizin aradığı değeri yaratmak için çalışıyoruz.

İletişim Formu

PwC çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın

İletişim

Aslıhan Dellaloğlu Karacalı

Pazarlama ve İletişim, Direktör, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6570

Bizi takip edin