6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48.maddesinde yer alan tecil süresinin azami 36 aydan 72 aya çıkarılması ve 50 Bin TL olan teminatsız tecil tutarının 10 milyon TL olarak yeniden belirlenmesi, ayrıca tecil faiz oranının 31.08.2026 tarihine kadar %39 yerine %29 olarak uygulanması ile ilgili yapılan değişiklikler SGK’nın 2026/15 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.
04.06.2026 tarihli ve 33270 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan 7582 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 13.06.2026 tarihli ve 33279 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan 11414 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48.maddesinde yer alan tecil süresi, azami 36 aydan 72 aya çıkarılmış ve 50 Bin TL olan teminatsız tecil tutarı da 10 milyon TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 16.06.2026 tarihli ve 33282 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan (Seri: B Sıra No: 20) Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranının 31.08.2026 tarihine kadar %39 yerine %29 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.
Yapılan bu değişikliklerle ilgili uygulanacak usul ve esaslara ilişkin 19.06.2025 tarihli ve 2026/15 sayılı SGK Genelgesinde aşağıdaki hususlara yer verilmiştir.
1-) Tecil İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler:
SGK Yönetim Kurulunun 10.06.2026 tarihli ve 2026/309 sayılı kararıyla tecil işlemlerine ilişkin usul ve esaslarda yapılan değişiklikler dolayısıyla 2024/12 Genelgenin bazı bölümlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
1. “17. 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında tecil işlemi" başlıklı bölümündeki değişiklikler:
Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir kısmındaki 36 ay ibaresi 72 ay olarak değiştirilmiştir.
Aynı bölümde 250.000-TL olan tutarlar 1,000.000-TL olarak değiştirilmiş olup, buna göre; Amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı 1,000.000-TL’yi aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmayacak, bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 1,000.000-TL’yi aşan
kısmın yarısı olacaktır.
2. “17.2. Çok zor durum incelemesi ve tecil süresi" başlıklı bölümündeki değişiklikler:
Bölümün dördüncü paragrafında yer alan tecil süreleri yeniden düzenlenmiş olup, buna göre; çok zor durum değerlendirmesi sonucunda borçlulara tanınabilecek azami tecil süresi 18 aydan 36 aya, daha uzun süreli tecil uygulanabilecek hallerde ise 36 aydan 72 aya çıkarılmıştır.
3. “17.4.1.“Tecil süresi ve kademeli tecil” başlıklı bölümündeki değişiklikler:
Bölümün birinci paragrafında yer alan tecil süreleri yeniden düzenlenmiş, aynı bölümün üçüncü paragrafının sonuna yeni bir hüküm eklenmiş olup, buna göre; tecil talebinde bulunan borçlunun Kurum ünitesine olan borçları, likidite oranına göre azami 36 veya 72 aya kadar tecil edilebilecektir. Ayrıca, 72 ayı aşan veya talepte bulunulan borç türüne ilişkin borcun sadece icraya intikal eden kısmının tecil talepleri kabul edilmeyecek olup, “36 ayı aşan tecil işlemlerinde kademeli tecil uygulanmayacaktır” cümlesi eklenmiştir.
4. “17.6. Teminat başlıklı bölümündeki değişiklikler:
Bölümün birinci paragrafında yer alan “ellibin (ikiyüzellibin) Yeni Türk lirası” ibareleri “bir milyon (on milyon) Yeni Türk Lirası” şeklinde değiştirilmiş, aynı bölümde yer alan örnekler güncellenmiş olup, buna göre; borçlunun tecil talep edilen borç toplamının 1.000.000-TL’yi (Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen tutar kapsamında 10.000.000-TL’yi) aşmaması hâlinde teminat şartı aranmayacaktır. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde ise gösterilmesi zorunlu teminat tutarı, belirlenen sınırı aşan kısmın yarısı olacaktır.
Ayrıca, il müdürlüğü ve sosyal güvenlik merkezi bazında teminatsız tecil uygulaması ile ek teminat hesaplamalarına ilişkin örnekler de güncellenmiştir.
5. “17.6.1. Taşınır ve taşınmaz malların teminat olarak alınması ve değer tespitlerinin yapılması” başlıklı bölümündeki örnek değiştirilmiştir.
6. “17.7.2. Teminat dışındaki hacizlerin kaldırılması” başlıklı bölümündeki
örnekler değiştirilmiştir.
7. “17.7.3. Ödemeler nispetinde hacizlerin kaldırılması, teminatın iadesi ve teminat değişikliği" başlıklı bölümündeki örnek-2 değiştirilmiştir
8. “17.8.1. Aylık taksitlerin aksatılması” başlıklı bölümündeki değişiklikler:
Bölümün üçüncü bendinin sonuna “likidite oranına göre taksit süresi azami 36 ay olması halinde ve son taksit olan 36'ncı taksitin takip eden ay sonuna kadar ödenmesi halinde tecil talebi bozulmayacaktır” cümlesi eklenmiştir.
Üçüncü ve dördüncü bentlerinde yer alan “36’ncı” ibareleri “72’nci” şeklinde değiştirilmiş olup, buna göre; son taksitin (azami taksit sayısı olan 72’nci taksit olmaması kaydıyla) izleyen ay sonuna kadar ödenmemesi hâlinde veya 72’nci taksitin süresinde ödenmemesi durumunda tecil işlemi takip eden günde bozulacaktır.
Aynı bölümde yer alan örnek-4 değiştirilmiştir.
9. Ek-1 ve Ek-1/a formları ile Ek-7 ve Ek-8 tabloları değiştirilmiştir.
2-) 16.06.2026 İla 31.08.2026 Tarihleri Arasındaki Tecil İşlemleri
SGK Yönetim Kurulunun 18.06.2026 tarihli ve 2026/338 sayılı kararı ile; 6183 sayılı Kanunun 48.maddesi kapsamında 31.08.2026 tarihine kadar yapılacak tecil işlemlerinde, borç tutarına bakılmaksızın tüm tecil taleplerinin sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezleri bünyesindeki tecil komisyonları tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılmasına karar verilmiştir.
Kapsama Giren Borç Türü ve Dönemi
5510 sayılı Kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında bulunan sigortalılık statülerinden kaynaklanan ve 2026 yılı Haziran ayı (dahil) öncesi dönemlere ilişkin sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri ile 31.08.2026 tarihine kadar tebliğ edilerek kesinleşen idari para cezaları ve bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zamları, 6183 sayılı Kanunun 48.maddesi kapsamında tecil edilebilecektir.
Buna göre, söz konusu borçlar için 31.08.2026 tarihine kadar yapılacak tecil başvuruları kapsamında ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tecil işlemleri uygulanabilecektir.
Başvuru Süresi ve Şekli
Tecil talebinde bulunacak borçluların, 31.08.2026 tarihine (bu tarih dahil) kadar, icra takip işlemlerinin yürütüldüğü ünitelere Tecil Talep Formu (Ek-1) ile birlikte durumlarına uygun Çok Zor Durum Raporu (Ek-1/a) veya Mali Durum Bildirim Formu (Ek-1/b) ile başvurmaları gerekmektedir.
Eksik belge veya bilgi bulunması hâlinde tamamlanması istenecek, eksikliklerin giderilmemesi durumunda tecil talepleri reddedilecektir. Birden fazla ünite tarafından takip edilen borçlar için ilgili ünitelere ayrı ayrı başvuru yapılacaktır.
Posta yoluyla yapılan başvurularda ise gönderim şekline göre postaya veriliş tarihi veya Kurum kayıt tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilecektir
Tecil Faiz Oranı
Bu kapsamda yapılacak tecil işlemlerinde yıllık %29 oranında tecil faizi uygulanacaktır.
İlk Taksitin (Peşinatın) Ödeneceği Tarih
31.08.2026 tarihine kadar tecil talebinde bulunan borçluların ilk taksit (peşinat) tutarını en geç 31.08.2026 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Tecil işlemi, ilk taksit tutarının tamamen ödendiği tarihte başlayacaktır. Süresinde ödenmemesi hâlinde %29 oranındaki tecil faizinden yararlanılamayacaktır.
Tecilde Yetki Tutarları ve Tecil Taleplerinin Değerlendirilmesi
Bu kapsamda yapılacak tecil işlemlerinde; İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde 18.000.000 TL, diğer büyükşehirlerde 15.000.000 TL, büyükşehir olmayan illerde ise 13.000.000 TL ve altındaki alacaklar için sosyal güvenlik merkez müdürleri yetkili olacaktır.
Bu tutarları aşan borçlar için ise, borç miktarına bakılmaksızın sosyal güvenlik il müdürleri yetkilendirilmiş olup, söz konusu tecil talepleri Merkez Teşkilatına gönderilmeyecektir.
Diğer Hususlar
31.08.2026 tarihi itibarıyla vadesi geçmiş borçlar, ilk iki taksitin ödenmiş olması ve ödenmemiş taksit bulunmaması şartıyla mevcut ödeme planına eklenebilecektir. Bu borçlar için ikinci bir tecil işlemi yapılmayacaktır.
İlk taksitin ödenmesiyle birlikte tecil süresince icra takip, haciz ve satış işlemleri durdurulacak olup, hacizler baki tutulacaktır.
Özel kanunlar kapsamında yapılandırılmış ve bozulmamış borçlar bu kapsamda tecil edilemeyecek, ödeme planları ilgili ünitelerce tebliğ edilebilecektir.
3-) 04.06.2026 Tarihinden Önceki Tecil Talepleri
Genelge ile yapılan düzenlemeler, yürürlük tarihinden önce başlatılmış ancak henüz sonuçlandırılmamış tecil talepleri ile devam eden tecil işlemleri hakkında da uygulanacaktır. Bu kapsamda 04.06.2026 tarihinden önce tecil talebinde bulunarak ilk
taksit tutarını ödeyen borçluların devam eden veya sonuçlandırılmamış tecil işlemleri yeni düzenlemeler kapsamında değerlendirilecektir.
Tecil Süresinin Uzatılması
Borçlunun talebi hâlinde, likidite oranına göre kalan taksit süresine azami 18 veya 36 aya kadar ilave süre verilebilecektir.
Söz konusu uzatma talepleri, borç tutarı ve tecil yetki tutarına bakılmaksızın mevcut tecil işlemini yürüten ünite tarafından değerlendirilecektir.
PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.