Geleceğin iş gücü: 2030’da Sarı Dünya

Sarı Dünya’da öncelik insan

Bu dünyada, çalışanlar ve şirketler yaptıkları işlerde büyük anlamlar arıyor. Sosyal amaçlara öncelik veren ve toplum yararını gözeten şirketler büyük bir başarıya ulaşıyor. 

Kitlesel fonlarla desteklenen sermaye etik ve geçmişi temiz olan markalara yöneliyor. Bu dünyada çalışanlar ve tüketiciler sosyal projelere önem veren şirketlerle anlamlı bir ilişki kurmak istiyor. 

Zanaatkârlar, üreticiler ve ‘Yeni Esnaf Birlikleri’ başarıya ulaşıyor. 

İnsanı merkeze alan şeylere çok fazla değer verilen bir dünya.

Sarı Dünya’da İş Gücü

Benzer düşünce yapısına sahip çalışanlar teknoloji platformları ile birbirlerine yaklaşıyor. Bireylerin, ne kadar süreceğine bakmaksızın bir proje üzerinde çalışmak veya bir fikri hayata geçirmek için bir araya gelmeleri ile işbirliği kilit öneme sahip oluyor. Birlikler, çalışanların, ihtiyaçları olduklarında ölçeklerini büyütmelerine, güncel gelişmeleri takip etmelerine ve hizmetleri ile güven inşa etmelerine yardım ediyor. Böylece birlik üyeleri güçlü bir aidiyet duygusu kazanıyor ve her bir birey kendisini o mesleğin bir üyesi olarak görüyor. Çalışanlar, benzer becerileri, ilgi alanları ve hedefleri sayesinde kendilerini diğer çalışanlar ile özdeşleştirirler.  

Bu dünyada daha düşük ödeme karşılığında maddi olmayan ödüller elde edilir. Çalışma şekli genellikle daha esnektir. Pazartesi-Cuma 9’dan 5’e çalışma disiplini nadiren uygulanır ve ev ve iş arasındaki ayrım azalmıştır.

Sarı Dünya’da teknolojinin rolü

Teknoloji, pazara giriş önündeki engelleri azaltarak ve kitlesel fonla desteklenen sermayeye ve dünya çapında pazarlara erişimi kolaylaştırarak enerjik Sarı Dünya’nın oluşmasına yardım etti.

Girişimci şirketlerin daha önce büyük şirketlerin hâkimiyetinde olan alanlarda rekabet etmesini sağladı. 

Ancak, insanlar mücadele etmeden otomasyonun olumsuz yönlerini kabul etmediği için bu dünyada, teknolojinin kullanımı ile ilgili anlaşmazlıklar bulunuyor.  Daha fazla insan teknik gelişmelerden etkilendikçe ve becerilerinin demode olduğunu gördükçe elitleri destekleyen politikalara karşı hoşnutsuzluk ve muhalefet artıyor. 

Yapay zekâ tarafından gerçekleştirilen fonksiyonel ofis desteği ve insanlara zarar veren veya insanlar tarafından gerçekleştirilmesi imkânsız olan görevlerin otomasyonu gibi görünmez teknolojiler halen uygulanmaya devam ediyor.

“Telekomünikasyondaki ilerlemeler ile birlikte istediğin yerden çalışma imkanı coğrafi olarak nötr olmamızı sağlıyor. Bunun yanında, yaptığımız işe kendimizden bir şeyler katmaya devam etmeliyiz.”

Yönetici (52), İngiltere

İletişim

Bizi takip edin