Vergi Bülteni 2026/29

7582 Sayılı Kanun’un Vergi Düzenlemeleri

Özet

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, 21 Mayıs 2026 tarihinde 7582 sayıyla yasalaşmıştır.

Kanun’la, diğer düzenlemeler yanında, aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

  • Yeni bir varlık barışı düzenlemesi yapılarak, yurt dışında veya yurt içinde olup kayıtlarda yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının, bildirilen varlığın vadeli hesaplarda, Devlet iç borçlanma senetleri ile kira sertifikalarında veya girişim sermayesi fonlarında bulundurulacağı süreye bağlı olarak belirlenen oranda (% 0-5) vergilendirilerek, Türkiye'ye getirilmesine olanak sağlanması.
  • Kurumlar vergisi oranının; sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların, münhasıran üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları ile zirai üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların, münhasıran bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için %12,5 olarak uygulanması.
  • Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’na eklenen bir maddeyle “Nitelikli hizmet merkezi” adı altında sermaye şirketlerinin kurulması, bu merkezlerde istihdam edilen nitelikli hizmet personeli ücretleri için gelir vergisi teşviki, nitelikli hizmet merkezi olarak faaliyette bulunun kurumların yurt dışından elde ettikleri kazançları için ise kurumlar vergisi indirimi.
  • Transit ticaretten ve yurt dışında gerçekleşen mal alım satımından elde edilen kazançlara sağlanan teşviklerin kapsamının genişletilmesi, bulundukları bölgeye bağlı olarak teşvik oranının artırılması.
  • Transit ticaret, nitelikli hizmet merkezleri ve İFM kapsamında sağlanan kazanç indirimlerinin, yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplamasında matrahtan indirilmesine olanak sağlanması.
  • İFM’deki finansal hizmet ihracatı kazançlarına uygulanan % 100 indirimin süresinin 2047 yılına kadar uzatılması, ayrıca katılımcı finansal kuruluşların finansal faaliyet harçlarından muafiyet süresinin 20 yıla çıkartılması.
  • Türkiye’de yerleşmiş sayılan gerçek kişilerin, Türkiye’ye yerleşmiş sayılmasından önceki son 3 yılda Türkiye’de ikametgahının ve vergi mükellefiyetinin bulunmaması koşuluyla, Türkiye dışında elde ettiği kazanç ve iratlarının 20 yıl boyunca gelir vergisinden müstesna tutulması, ayrıca bu istisnadan yararlananlardan, istisna için öngörülen süre dahilinde gerçekleşen veraset yoluyla mal intikalinde vergi oranının % 1 olarak uygulanması.
  • Teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce, hizmet erbabına verilen pay senetlerindeki vergi istisnası sınırının yıllık brüt ücretin iki katına çıkartılması, payların tam istisna kapsamında elden çıkartılması için gereken sürenin 6 yıla indirilmesi, ayrıca payların elde tutulması süresine bağlı olarak tahsil edilecek vergi tutarının yeniden belirlenmesi.
  • Vergi borçlarının tecilinde, azami tecil süresinin 36 aydan 72 aya, teminatsız tecil edilebilecek borç tutarının ise 250.000 liradan 1.000.000 liraya çıkartılması.

Bize ulaşın

PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.

İletişim

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin