Kapsam: | 28 Ocak 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 6777 sayılı Karar ile Çorum İlinde yapılacak olan küresel barut üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı destekleri açıklanmıştır. |
Düzenlemeyi Yapan Kurum: | Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı |
Yürürlük Tarihi: | 28.01.2023 |
Bu kararın amacı Goldforce Savunma Sanayi A.Ş tarafından Çorum İlinde yapılacak olan küresel barut üretim tesisi yatırımının, 20/8/2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 80 inci maddesi uyarınca 17/10/2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı bakanlar kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı verilmesine ilişkin kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde desteklenmesidir.
Yatırım Yeri | Çorum İli |
Yatırımın Konusu | Küresel Barut Üretim Tesisi Yatırımı |
Başlangıç Tarihi | 1/4/2022 |
Yatırımın Süresi | Başlangıç tarihinden itibaren 3 yıl olup , yatırımın öngörülen sürede gercekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. |
Yatırımın Cinsi | Komple Yeni Yatırım |
Öngörülen Sabit Yatırım Tutarı | 2.543.531.653 TL |
Öngörülen Nitelikli Personel | 20 |
Öngörülen İlave İstihdam | 406 |
Yatırım süresi sonunda üretilmesi planlanan ürünler ve üretime ilişkin kapasiteler:
Ürün | Kapasite (Ton/Yıl) |
Küresel Barut | 1.800 |
Gümrük Vergisi Muafiyeti | Öngörülmüştür. |
KDV İstisnası | Öngörülmüştür. |
KDV İadesi | Öngörülmüştür. |
Vergi İndirimi | Vergi indirim oranı: %100 Yatırıma katkı oranı: %80 Yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı: %100 |
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği | Azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl |
Nitelikli Personel Desteği | Azami 60.000.000 TL |
Faiz ve/veya Kar Payı Desteği | 80.000.000 TL’yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren 10 yıl |
Enerji Desteği | İşletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 50.000.000 TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50’si |
Sigorta primi işveren hissesi desteği, kısmen işletmeye geçildiğinin Bakanlıkça tespit edilmesini veya tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip yatırımcıya ait bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini takip eden aydan itibaren bu Kararda belirlenen süre kadar uygulanır.
Nitelikli personel desteği, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının yirmi katını geçmemek üzere beş yıl süreyle uygulanır.
Faiz ve/veya Kar Payı Desteği sabit yatırım tutarının yüzde seksenine kadar bir veya birden fazla aracı kurumlardan kullanılacak , yatırım kredilerine ödenen faiz ve/veya kar payının yüzde sekseni
Bakanlıkça karşılanmak üzere, itfa planının Bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren yapılacak kredi geri ödemeleri için bu Kararda belirlenen sürenin aşılmaması kaydıyla azami destek tutarına ulaşıncaya kadar uygulanır.
Enerji desteği, kısmen işletmeye geçildiğinin Bakanlıkça tespit edildiği veya yatırımın tamamlama vizesinin yapıldığı ayı takip eden aydan itibaren bu Kararda belirlenen oran ve süre aşılmamak kaydı ile azami destek oranına ulaşıncaya kadar uygulanır.
Yatırımın tamamlanmasını müteakip, tamamlama vizesi için firma tarafından Bakanlığa müracaat edilir. Yatırım yerinde gerçekleştirilecek ekspertiz işlemi neticesinde Bakanlık tarafından tamamlama vizesi yapılır.
(1) Kamudan kaynaklanan nedenler hariç olmak üzere, yatırımın belirlenen süre (ek süre dahil) içerisinde gerçekleştirilememesi halinde , 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 11 inci maddesinin birinci fıkrası hükümleri tatbik edilir.
(1) Bu kararda yer almayan hususlar, 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 15/6/2012 tarihli ve
2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve/veya ilgili diğer mevzuat hükümleri dikkate alınarak sonuçlandırılır.
(2) Yatırım teşvik belgesi, gerekli bilgi ve belgelerin Bakanlığa tevsikini müteakip düzenlenir.
(3) Bu Karar kapsamında sağlanan desteklerden, 2 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen başlangıç tarihinden sonra gerçekleştirilen yatırım harcamaları yararlanabilir.
Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Karar hükümlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.