2023 hesap dönemi ve 1 Ocak 2023 tarihinden sonra başlayan özel hesap dönemi için kapsama giren mükellefler tarafından “Çok Uluslu İşletmeler için Ülke Bazlı Raporlamaya İlişkin Bildirim Formu (ÜBR Bildirim Formu)”nun, İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilmesi için son tarih 30 Haziran 2024’tür.
Bilindiği üzere, 1 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ’de değişiklik yapılmasına dair 4 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ ile yapılan düzenlemeler, şirketlere Ülke Bazlı Raporlama ve Ülke Bazlı Raporlamaya İlişkin Bildirim de dahil olmak üzere yeni belgelendirme yükümlülükleri getirmişti.
Bu kapsamda, raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin konsolide finansal tablolarına göre toplam konsolide grup geliri 750 milyon Avro* ve üzerinde olan Çok Uluslu İşletmeler (ÇUİ) Grubunun Türkiye’de mukim nihai ana işletmesi veya vekil işletmesi tarafından, nihai ana işletmesi veya vekil işletmesi yurt dışında olan ÇUİ Grubunun ise Türkiye’de mukim işletmeleri tarafından ÜBR Bildirim Formunun, her yıl, raporlanacak hesap dönemini takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar doldurularak elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede, 2023 hesap dönemi ve 1 Ocak 2023 tarihinden sonra başlayan özel hesap dönemi için kapsama giren mükellefler tarafından ÜBR Bildirim Formunun, İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilmesi için son tarih 30 Haziran 2024'tür.
Bildirim yükümlülüğü kapsamına giren ve 1 Ocak 2023 tarihinden sonra başlayıp henüz özel hesap dönemi kapanmamış olan mükelleflerin (ör. 1 Ağustos 2023-31 Temmuz 2024 özel hesap dönemi için) de Haziran sonuna kadar bildirim yapması gerekmektedir.
ÇUİ Grubunun nihai ana işletmesinin Türkiye’de mukim bir işletme olması durumunda, bu bildirimin ÇUİ Grubu adına sadece nihai ana işletme tarafından yapılması gerekmektedir. Söz konusu bildirim, nihai ana işletmesi Türkiye’de mukim olmayan ÇUİ Grubu adına, Türkiye’de mukim grup üyelerinden biri tarafından yapılabilir. Bu durumda, Türkiye’de mukim tüm ÇUİ Grubu şirketlerinin ilgili bildirim formu içerisinde listelenmesi gereklidir.
Bir önceki hesap dönemi dikkate alındığında ÇUİ Grubunun toplam konsolide gelirinin 750 milyon Avro ve üzerinde olması şartıyla; ÜBR Bildirim Formunun her yıl İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilmesi gereklidir. Her yıl verilecek formdaki bilgilerin; Grubun nihai ana işletmesi veya vekil işletmesi ya da Türkiye’de mukim işletmeler listesi gibi bilgilerde değişiklikler meydana gelebilecek olması nedeniyle, raporlanan hesap dönemi açısından geçerli olup olmadığı değerlendirilmeli ve varsa gerekli güncellemeler yapılmalıdır.
Son olarak, kapsama girmesine rağmen bildirim yapmayan mükellefler için olumsuz sonucun sadece özel usulsüzlük cezası ile sınırlı kalmayacağını, olası bir inceleme sonucunda transfer fiyatlandırmasına yönelik bir eleştiri yapıldığında %50 vergi ziyaı cezası indiriminden yararlanabilmek için transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüklerinin tam ve zamanında yerine getirilmiş olması gerektiğini ve bu haktan yararlanamama riskinin ortaya çıkabileceğini belirtmek gerekir.
PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.
Özlem Güç Alioğlu
Transfer Fiyatlandırması Hizmetleri, Şirket Ortağı, PwC Türkiye
Telefon: +90 212 326 6080