Dijitalleşme Avrupa’nın tamamı için öncelikli bir hedef
- Büyüklüğü, faaliyet sektörü ve dijital olgunluk seviyesi ne olursa olsun süreçlerin dijitalleştirilmesi, Satınalma Departmanlarının organizasyonların sadeleştirilmesinden sonra gelen 2 numaralı önceliğidir. Yetenek yönetimi ve tedarikçi iş birliği ise önem sıralamasında bir sonraki adımda yer almaktadır.
Satınalma süreçlerindeki dijitalleşme oranı yükseliyor
- 2017 sonuçlarına göre hizmet sektörü en yüksek dijitalleşme oranına sahiptir. Üretim sektöründe 7 süreçten 2’si, hizmet sektöründe ise 3’ü dijitalleşmiştir. Dijitalleşme, şirketlerin yatırım yapmaya devam edeceği stratejik bir öncelik olarak kabul edildiğinden stratejik süreçlerin dijitalleştirilmesi büyük ölçüde yaygınlaşacak ve hızlanacaktır.
- KOBİ’ler dijital satınalma süreçlerini daha yavaş benimsemektedir; an itibariyle 7 süreçten sadece 1.5 tanesi dijital hale gelmiştir. Bu firmalar için dijitale geçiş bir stratejik karar değildir ancak %80’inden fazlası bu alanda yatırım yapmayı planlamaktadır.
"Stratejik" süreçlerde ileri doğru dijital adım
- Şirketlerin% 60'ı stratejik satınalma süreçlerini –stratejik satınalma- kestirimci analitik ve tedarikçi işbirliği araçları – dijitalleştirmeye başlamıştır- 2017’de bu oran %21 idi. (39 puan artış)
- Operasyonel süreçler için – tedarikten ödeme süreçlerine araçları (S2P) , sözleşme hazırlığı ve harcama takibi- şirketlerin yaklaşık % 75'i şu anda dijital çözümler adapte etmektedir. 2017 bulgularına paralel olarak bu süreçler şirketler tarafından önceliklendirilmektedir.
Teknolojik çözümleri hayata geçirmek isteyen şirketlerin oranı ikiye katlanmaktadır
- Şirketlerin %80’i tedarikten ödemeye çözümleri uygulamaktadır ve yaklaşık %90’ı da bu alanda yatırım yapmaya devam etmeyi planlamaktadır.
Satınalma birimleri farklı teknolojileri adapte etmektedir
- Bu durumun tersine, Blokzincir teknolojisine (blockchain) bakış açısı karışıktır, şirketlerin yalnızca %14’ü Blokzincir’i test etmiştir ve bunların %60’i memnun kalmamıştır.
İleride ne olacak?
- Sektör ve ülkeden bağımsız olarak, şirketlerin %78’i en az 3 dijital çözüme yatırım yapacağını belirtmiştir.
- Bu tür teknolojileri zaten geliştirmiş olan şirketler, projelerin başarısı için bir numaralı kısıtı (değişim sağlama ve üst yönetim desteğinden önce) ilgili yetkinliklere sahip insan kaynağıdır. 22. CEO anketinin bulgularına uygun olarak, yetkinlik kısıtı şirketler için ciddi bir problem oluşturmaktadır.
* PwC 22. Küresel CEO Araştırması 2019’a Göre